Belföld

Kevés lesz a nem a népszavazáson

Jóval több mint kétmillió azok aránya, akik le szeretnék mondatni a kormányt, illetve három igennel terveznek szavazni, így a referendum eredményes lehet – derül ki a Marketing Centrum felméréséből. A kutatás szerint ugyanakkor a döntő többség tudja: a népszavazás sikere esetén sem mondana le a kormány, és a szavazásra bocsátott vitás kérdésekben sem számítanak sokan lényegi változásokra.

A „most vasárnapi” képzeletbeli parlamenti választásra a jogosultak 52 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a Fidesz három kérdésről szóló tavaszi népszavazásra viszont csak 44 százalékuk – derül ki a Marketing Centrum felméréséből.

A biztos szavazók 64 százaléka azonban azt tervezi, hogy a Fidesz mindhárom kérdésére igennel fog szavazni, és számottevően sokan vannak azok is, akik egyes kérdésekre igennel, más kérdésekre pedig nemmel szavaznának, ha elmennének. Ebből következik, hogy mindhárom kérdésre igennel szavazna a jogosultak több mint 30 százaléka, vagyis a népszavazás eredményes lenne.

Csak ígérték, hogy mennek

Ugyanakkor az is csaknem bizonyos, hogy nem egészen az elsődleges válaszoknak megfelelően fog alakulni a népszavazás eredménye. Ezidáig ugyanis az összes népszavazás előtt készített közvélemény-kutatásban mindig legalább 15 százalékkal magasabb volt a részvételüket biztosra ígérők aránya a ténylegesen véleményt nyilvánítók arányánál.

A Fidesz népszavazási kezdeményezése esetében sem: a választásra jogosultak 69 százaléka ugyanis semmilyen érdemi változásra sem számít a népszavazás eredményessége esetén. A kormány lemondására és előrehozott választás kiírásra csak 14 százalék számít, a koalíció megmaradását, de Gyurcsány Ferenc lemondását 9 százalék feltételezi, a vitatott törvények visszavonását (vizitdíj, korházi napidíj és felsőiktatási tandíj) pedig mindössze 22 százalék reméli.


Kevés lesz a nem a népszavazáson 1

Táblázat a felmérés adatairól (forrás: Marketing Centrum)


Nincs lefutva

A sikeres népszavazásnak tulajdonított tét természetesen most is szorosan összefügg a részvétel valószínűségével, és azok aránya, akik részt kívánnak venni a népszavazáson, és valamilyen érdemi változásra is számítanak a népszavazás eredményessége esetén mindössze 19 százalék.

Ez viszont lényegesen kevesebb a minimálisan szükségesnél. Pillanatnyilag tehát egyáltalán nem tekinthető lefutottnak a népszavazás kimenetele, és a végeredmény elsősorban azon fog múlni, hogy a még csak most kibontakozó kampányok hatására milyen tététeket fog tulajdonítani a közvélemény a tavaszi referendumnak.

Kevés lesz a nem

Azt azonban már most borítékolhatjuk, hogy nagyon kevés nem szavazat fog az urnákba kerülni. A Fidesz kezdeményezésének ellenzői, illetve a szkeptikusok inkább otthon maradnak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik