Belföld

Józsefvárosban tüntet a Magyar Gárda

A rendőrség tudomásul vette a Magyar Gárda bejelentését, a szervezet demonstrálhat pénteken a Józsefvárosban. A kerületi képviselő-testület tiltakozik a tüntetés ellen.

„Tudomásul vettük, mert nem áll fent a bejelentéssel kapcsolatban olyan törvényi feltétel, amely alapján ezt tiltani lehetne. Két esetben tudunk tiltani egy rendezvényt: ha a rendezvény miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, illetve ha az népképviseleti szerv vagy bíróság működését veszélyezteti” – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tafferner Éva hozzátette: a rendőrség megfelelő eszközökkel, megfelelő létszámban biztosítja majd a rendezvényt. A szervezet weblapja szerint a Magyar Gárda a közbiztonság romlása ellen szervezi a békés demonstrációt. Az eseményen gyertyát gyújtanak annak a tizennyolc éves fiúnak az emlékére, aki egy héttel ezelőtt a tervezett tüntetés helyszínén halt meg egy utcai verekedésben.

A demonstráció ellen szerdán nyilatkozatot fogadott el a józsefvárosi képviselő-testület. Kimondta, hogy a VIII. kerület közélete és közterületeinek nyugalma érdekében elzárkózik minden olyan párttól, egyesülettől és civilszervezettől, illetve azok rendezvényeitől, amelyek szélsőséges, gyűlöletkeltő elveket vallanak, és fellépésükkel veszélyeztetik a Józsefváros többségi és a kisebbségi lakosságának harmonikus együttélését.

Ajánlott videó