Belföld

Vége a szmogos napoknak

A levegő minősége országszerte továbbra is "kissé szennyezett", ám javul a helyzet, sőt hosszú idő után a hétvégén esély van érdemi tisztulásra - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szerdán.

A tárca közleménye szerint több autóforgalommal terhelt területen, főleg csúcsidőben a szálló por szennyezettség és a nitrogénoxid szennyezettség továbbra is meghaladhatja az egészségügyi határértéket. Ebből a két szennyezőanyagból a környezetvédelmi hatóságok a karácsony előtti időszak óta több alkalommal határérték-túllépést mértek a jellemzően szélcsendes, nyomott időjárás, valamint a megnövekedett autóforgalom és fűtési időszak együttes hatása miatt.

A meteorológiai előrejelzések szerint egy frontrendszer érkezése várható az országba nyugat felől, amely kezdetben a Dunántúlon, majd csütörtöktől az ország középső és keleti részén is esetenként erős széllel jár. Ez a minisztérium várakozásai szerint csökkenti a szennyezettséget.

Csütörtöktől csapadékosabbá válhat az időjárás, szombaton pedig komolyabb csapadék várható, ez segítheti a por szennyezettség csökkenését. Ráadásul vasárnap valószínűleg egy hidegfront is érkezik, amely után lényegesen hidegebb levegő zúdul be a Kárpát-medence térségébe, amely erős, sőt időnként viharos széllökéseket is okoz.

Mindez elég markáns lehet ahhoz, hogy a megülepedett szennyezett levegőt teljes egészében kisöpörje a Kárpát-medence térségéből – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik