Belföld

Új bűnözői toplista készült

Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség, amelyben a legkeresettebb személyekről bővebb adatokat és információkat is közölnek – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója szerdán.

Az új körözési listát a bűncselekmény súlya, sorozatjellege, valamint a többszörös körözések száma alapján a megyei rendőr-főkapitányságok javaslataiból állították össze – közölte Kökényesi Antal vezérőrnagy.

Hozzátette: az új Top 100-as listán a keresett személyek személyleírása mellett lehetséges megjelenési helyüket és a bűncselekmény megnevezését is nyilvánosságra hozzák.


Csütörtöktől elérhető

A hónap elején közölt korábbi 100-as keresési listán szereplő nevek mintegy fele került be az új, személyes adatokat is tartalmazó összeállításba. Az új lista csütörtökön kerül fel a rendőrség internetes oldalára.


Csak tesztelték a lakosságot


Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a múlt év december 29-én nyilvánosságra hozott 100-as lista egyfajta “tesztelés” volt. A rendőrség a közvélemény és a sajtó fogadtatására volt kíváncsi, és ezért kerültek fel a listára fiatalkorúak és eltűnt személyek is.


Hozzátette: a lista nyilvánosságra kerülését az állampolgárok jól fogadták, sok bejelentés érkezett, így most a súlyos bűncselekmények elkövetőit és a jogerősen elítélt személyek felkutatását várják.


Kettőt már elfogtak a listáról


A sajtótájékoztatón Kökényesi Antal beszámolt a rendőrség keddi országos körözési akciójának eredményeiről is. A vezérőrnagy elmondta, jelenleg több mint 43 ezer személykörözés van érvényben, ebből 20 ezret az Interpol Magyar Nemzeti Iroda rendelt el. Büntetőeljárás miatt 30 ezer, büntetés-végrehajtás miatt hétezer, eltűnés miatt pedig több mint hatezer személy körözése van folyamatban.


A keddi akcióban 492 körözött személy felkutatására került sor. Elfogatóparancs alapján 327 személyt fogtak el, tartózkodási hely megállapítása miatt pedig 165 személyt kutattak fel. A TOP 100-as listáról egy férfit és egy nőt sikerült elfogniuk, őket vagyonelleni bűncselekmények elkövetése miatt keresték a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik