Belföld

Fidesz bírálat a fővárosi útfelújításoknak

Vita nélkül tudomásul vette szerdán a 2006-os útfelújításokhoz kapott állami támogatás felhasználásának szabályszerűségi vizsgálatáról készült főpolgármesteri hivatali jelentést a Fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága - közölte a testület elnöke. A Fidesz részéről további vizsgálatokat kérnek.

György István (Fidesz) jelentés kapcsán közölte, hogy a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács a 126 útnál összesen 586 millió forint nem megfelelő felhasználását állapította meg, s ezt vissza kell fizetni.

Hozzátette, hogy a főpolgármesteri hivatal belső vizsgálata ennél is rosszabb képet fest. A konkrétan vizsgálat 34 út mindegyikénél szabálytalan pénzfelhasználást észleltek, ezért 580 millió forint visszafizetését tartják indokoltnak. A többi utat azért nem vizsgálhatta a hivatal, mivel nem tételes elszámolásra szólt a szerződés. Az ellenzéki politikus szerint e hivatali vizsgálat azért súlyosabb, mivel ha 34 útnál 580 millió forintos visszafizetést jeleznek, akkor a nagy számok törvénye alapján, a 126 út tételes vizsgálata után “nyilván nem ennyi lenne a végösszeg”.

Leszögezte, szakmailag és politikailag egyaránt rosszul menedzselte a főváros a 2006-os útfelújításokat. Érdekesnek tartja a műszaki egyetemi szakértők azon megállapítását is, ami egyébként még csak nyolc útra vonatkozik. Eszerint “vélhetően nem valósult meg az a műszaki tartalom, amit a kivitelezőknek teljesíteniük kellett volna, ennek ellenére a teljes összeget kifizették”. Az összes vizsgálati anyagról január végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés – tette hozzá. György István úgy véli, hogy az útfelújítások, és azok elszámolási problematikája mögött egyértelműen fellelhető a városvezetés politikai felelőssége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik