Belföld

Csaló APEH-ellenőrök után nyomoznak

Adóellenőrzést színlelve, álszabálytalanságokra hivatkozva csaltak ki pénzt vállalkozóktól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ügyben érintett két APEH-dolgozó, egy ügyvéd és három civil személy.

A 30 és 31 éves nyíregyházi APEH-ellenőrök, magánszemélyekkel együttműködve, hivatalos eljárás látszatát keltve küldtek ki idézéseket vállalkozóknak – mondta Szepesi István dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány. Anyagi ellenszolgáltatásért cserébe gyors és kedvező eredményű adóellenőrzést ígértek, s ha fizetett a megkeresett személy, a pénzt a civilek vették át, majd megosztoztak.

Emellett a kiválasztott adózókat rugalmas ügyintézést ajánlva egy 37 éves nyíregyházi ügyvédhez irányították. Amikor az ügyvédre lecsaptak a nyomozók, éppen egy vállalkozó távozott tőle, aki négymillió forintot fizetett a felajánlott és hamis dokumentummal alátámasztott szolgáltatásért. A főkapitány hangsúlyozta: az eddigi adatok szerint a hatfős társaság 13,3 milliót kért vállalkozóktól, akik közül négy személy fizetett is, összesen 7,3 millió forintot.

A gyanúsított APEH-ellenőrök munkaviszonyát a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor az adóhatóság azonnal megszüntette. A volt APEH-ellenőröket, az ügyvédet, valamint a civilek közül egy 30 éves nyíregyházi vállalkozót és egy 32 éves nyírteleki foglalkozás nélküli személyt a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezett.

Az adóellenőrzést mindenkor egy külön szervezeti egység jelöli ki, s az ügyfeleket arról határozatban értesítik, az eljáró revizort pedig megbízólevéllel látják el – mondta el Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője. „Az utóbbit nem maga az ellenőr írja alá, mint az a bűncselekménygyanús esetben történt” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik