Belföld

A tárca nem tudná pótolni a vizitdíjat

Az egészségügyi tárcának sem módja, sem lehetősége nincs arra, hogy ha a népszavazáson a vizitdíj eltörléséről születik döntés, akkor a kieső összeget pótolja a háziorvosok számára – közölte Horváth Ágnes.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében a vizitdíj nem költségvetési tétel, így lehet róla népszavazást tartani. Éppen ezért nem áll módjában a tárcának semmit tervezni helyette – mondta az egészségügyi miniszter. Ha a vizitdíjat a népszavazáson eltörlik, akkor az a háziorvosoknál átlagosan 200 ezer forintos bevétel-csökkenést okoz, a házi gyermekorvosoknál pedig szintén a havi finanszírozás csökkenésére kell számítani.

A biztosítási törvényhez benyújtandó módosításokról elmondta, hogy nagyon szoros az együttműködés az SZDSZ és az MSZP között az indítványok elkészítésében. Azt tervezik, hogy olyan módosításokat nyújtanak be, amelyekkel mind a két párt és a szakma is egyetért. A miniszter szükségesnek nevezett pontosításokat a határidők területén, s további területként említette az országos kockázatközösségi alap működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik