Belföld

Nem csúszhat a kórházi széfek beszerelése

A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket - közölte Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

A tárca vezetője elmondta, hogy a vonatkozó rendelet kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfek kötelező beszerzését írja elő, a jogszabály ugyanakkor arra nem terjed ki, hogy ez a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön. Erről az egészségügyi intézmények maguk döntenek – mondta a tárca vezetője. Hozzátette: az egyeztetések során arra az álláspontra jutottak, hogy nem kell majd széfet szerelni a csecsemő-, pszichiátriai, vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé.

A széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható – mondta a miniszter, aki az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülte. Az összeg már a kórházaknál van, a széfek beszerzését és felszerelését pedig az ÁNTSZ ellenőrzi majd – tette hozzá.

Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője elmondta: a rendőrség tapasztalatai szerint éves szinten az egészségügyi intézményekben 1400-1700 lopás történik. Tavaly 1596 esetet regisztráltak, amelyből 1235 fekvőbeteg-ellátásra szakosodott intézményben történt. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol szobai széfek vannak, ott visszaszorul a bűncselekmények száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik