Belföld

Még nem alakult meg, de már dolgozik az új Gripen-bizottság

Egyelőre nincs döntés az új Gripen-bizottság tagjairól, az érintett szervezetek ugyanis még nem delegáltak szakembereket az új testületbe – írja a Népszabadság. A vadászgépek beszerzésének jogi környezetét vizsgáló bizottság tagjait az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter titkársága, illetve a Nemzetbiztonsági Iroda hivatott kijelölni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az új grémium ugyan hivatalosan még nem kezdte meg a munkáját, egy jelentéstervezet azonban máris elkészült. Ez nem tekinthető végleges verziónak, pusztán “előredolgozásnak”, az időközben delegált szakemberek ugyanis véleményezik, kiegészítik, átírják a jogi szakmunkát. A végleges jelentés a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet asztalára legkorábban februárban kerülhet.

A testületet, akárcsak a korábbi Gripen-bizottságot, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár vezeti. A csoport feladata, hogy az előző Gripen-bizottság jelentésében megfogalmazott jogi kérdéseket a korábbinál behatóbban, részletesebben vizsgálják meg, az abban tett jogi megállapításokat bontsák ki, illetve vizsgálják meg azok akkori jogi környezetét.

A testület korábban egyebek mellett azt állapította meg: 2001-ben semmi ok nem volt vadászrepülőgépek beszerzésére, a döntéssel kapcsolatban nem volt költségelemzés, nem fogalmaztak meg alapvető – hadműveleti, műszaki és gazdaságossági – követelményeket, és nem folyt le közbeszerzési eljárás. A testület talált feljegyzést arról, hogy voltak ajánlatok, csak éppen az ajánlatokat nem találták meg az iratcsomagokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik