Belföld

Még napokig marad a késelő fiú

Még napokig is eltarthat, mire a késelő kisfiú visszakerülhet Romániába – mondta a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatóhelyettese, Radoszáv Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter korábban arról beszélt, hogy hamarosan, talán néhány órán belül megoldódik az ügy. Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a TEGYESZ igazgatóhelyettese a műsorban közölte: a fiú jelenleg egy fővárosi gyermekotthonban van, és magyar oldalról minden készen áll arra, hogy átadják a román illetékeseknek.

A kiutazási okmányra várnak, amellyel a fiú elhagyhatja az országot – mondta Radoszáv Miklós, hozzátéve, hogy azt a román konzulátus állítja ki. Azt a dokumentumot sem kapták még meg, amely megjelöli a befogadó intézményt. A szakember szerint néhány napon belül rendelkezésre állnak a szükséges iratok, és akkor a fiú visszakerülhet Romániába, egy gyermekvédelmi intézménybe.

A szaktárca vezetője a nap folyamán azt közölte, hogy a magyar gyermekvédelmi szervek felvették a kapcsolatot román kollégáikkal, így a román állampolgárságú gyermek hamarosan visszakerülhet szülőhazájába. A 12 éves román gyermek csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak MP3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető.

Az ügyben eljáró V. kerületi gyámhivatal vezetője, Kumszt Róbert a távirati irodának elmondta, hogy a kiskorúnak nincs Magyarországon törvényes képviselője, ezért hivatalvezetőként hétfőn felvette a kapcsolatot a rendőrséggel és a román követség munkatársaival annak érdekében, hogy a gyerek minél hamarabb visszakerülhessen Romániába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik