Belföld

Jogellenes elbocsátás Gyurcsány egyik cégénél

A Magyar Nemzet információi szerint jogellenesen tiltották meg, hogy a helyi szakszervezeti tisztségviselő a gyárt területére lépjen a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Motim Kádkő Kft.-nél.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) határozatában megállapította, hogy a Motim Kádkő Kft. jogellenesen tiltotta meg a helyi szakszervezeti tisztségviselő belépését a gyár területére – tudta meg az újság Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) alelnökétől.

A szakszervezet tavaly ősszel perelte be a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó céget, amely álláspontjuk szerint a Munka törvénykönyvét sértő, szakszervezet-ellenes magatartást tanúsított. A cég úgy szüntette meg a helyi szakszervezeti bizalmi munkaviszonyát, hogy ahhoz a VDSZ nem járul hozzá. A Motim azzal indokolta a döntését, hogy a helyi szakszervezetnek nincs tagsága, míg a VDSZ azt állította van, csak a tagdíjat nem a munkáltató vonja le, hanem a tagok fizetik be az érdekképviseleteknek.

A Munka törvénykönyve szerint a szakszervezet érdekében eljáró, a munkáltatóval munkaviszonyban nem álló a személynek a munkáltató területére történő belépés a munkáltató nem tagadhatja meg, h a szakszervezet a munkáltatóval munkaviszonyban álló taggal rendelkezik.

Az OMMF elmarasztaló határozata után – amely ellen a Motim fellebbezett – a VDSZ megnyerte a tisztségviselője jogellenes elbocsátása miatti pert is – íjra a Magyar Nemzet.

Az OMMF honlapján a FigyelőNet csak két határozatot talált, amely elmarasztalja a Motim-Kádkő Kft.-t. Az OMMF 2006 szeptembere óta hozza nyilvánosságra azoknak a munkáltatóknak a neveit, amelyek munkaügyi jogsértést követett el. Adatbázisuk szerint a Motim Kft.-t 2007 tavaszán kétszer is munkaügyi bírság – összesen 1,6 millió forint – megfizetésére kötelezték, mert a foglalkoztató megsértette a Munka törvénykönyve pihenőidőre vonatkozó előírásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik