Belföld

Fábry, Mádl: döntsön a nép!

Az egészségbiztosítási törvény népszavazásra bocsátásának parlamenti kezdeményezését kéri az országgyűlési képviselőktől számos közéleti személyiség, köztük Mádl Ferenc, Fábry Sándor és Makovecz Imre.

„A törvényjavaslat a magyar demokrácia elmúlt 18 éve alatt soha nem látott méretű és erejű tiltakozást váltott ki a társadalomból és az egészségügyi szakma mértékadó képviselőiből” – írják indoklásukban a felhívás aláírói.

A február 11-én ismét szavazásra bocsátott társadalombiztosítási törvényről annak ismételt megerősítése esetén azért szeretnének népszavazát tartani neves értelmiségiek, mert véleményük szerint a kormány programja az egészségügy reformjával kapcsolatban kifejezetten új társadalmi szerződés szükségességét hangsúlyozta. „Egy ilyen szerződés az abban részt vevők teljes együttműködését és egyetértését feltételezi, a törvényjavaslattal azonban ennek a nagy ívű elképzelésnek egyetlen eleme sem látszik megvalósulni” – vélik.

Az aláírók – többek között Lányi András, Granasztói György, Vida Gábor vagy Zlinszky János – felhívásukban ismét kérnek minden egyes képviselőt, hogy esküjükhöz híven, a törvény zárószavazásakor lelkiismeretükre hallgatva, kizárólag a választók akaratát képviseljék. Amennyiben pedig az Országgyűlés ismételten elfogadná a törvényt, arra kérik a honatyákat, hogy bocsássák népszavazásra a törvényt. A referendumon így a választópolgárok megerősíthetik, vagy elvethetik a törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik