Belföld

Elhúzódó influenzajárvány jöhet

Ha idén még nem voltunk influenzásak, érdemes alaposan felkészülnünk a megelőzésére. Az idei variáns ugyanis mindenkire veszélyes, mivel eddig még nem okozott tömeges fertőzést. Valószínűleg a héten jelentik be hivatalosan is, hogy járvány van.

Minden jel szerint az elkövetkező héten már hivatalosan is országos méretű influenzajárványról beszélhetünk. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint ugyanis a megbetegedések száma ugrásszerűen növekszik: a hazai influenzafigyelő szolgálat legutóbbi adatai 14 700 influenzaszerű megbetegedésről szóltak, amely az előző heti összeg megduplázódását jelentette. Így, ha az influenza terjedése hasonló mértékben folytatódik, akkor már nagy valószínűséggel ezen a héten több mint 20 ezer új megbetegedést regisztrálhatnak, ez mennyiség pedig már hivatalosan is járványt jelent.

A valós megbetegedések száma magasabb lehet

A megbetegedések pontos számát azonban nehéz megbecsülni, mivel a figyelőszolgálat adata csak az orvoshoz fordult összes influenzás beteget tartalmazza. Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese szerint az orvosnál nem jelentkezők száma ezt legalább kétszeresen is meghaladhatja, de pontos arányokat nem kívánt megbecsülni.


„A gyermekek körében az általunk ismert betegszám a valós értékhez közelít. Fiatal felnőttek esetében azonban a valós adat ennek többszöröse is lehet” – vélte a járványügyi szakértő, ám hangsúlyozta: a pontatlanságot a járványügyi statisztika értékelésénél a szakemberek figyelembe veszik. Az előrejelzés és az intézkedések meghozatala szempontjából ugyanis a tényleges esetszám pontosítására nincs szükség.

Elhúzódó járvány jöhet

Szolnoki István szerint ugyanakkor egy elhúzódó, sokakat érintő járványra érdemes felkészülnünk, hiszen az elmúlt hetek vizsgálatai alapján Magyarországon és Európában a korábbiaktól jelentősen eltérő vírusvariáns terjedt el: a H1N1 Solomon Islands/3/2006 vírus az izolált esetek 80-90 százalékáért felelős. Erre gyakorlatilag a teljes populáció fogékony, mivel az újonnan megjelenő változatok ellen a korábban szerzett immunitás már nem elegendő.



Elhúzódó influenzajárvány jöhet 1

Egyre több a köhögõ beteg (Fotó: MTI)



Általában ugyanis az influenzaszezon során több, korábban már járványt okozott vírus szokott cirkulálni, amit az általános fogékonyság miatt a kisgyermekek kapnak el leginkább. Őket követi a csökkent ellenálló-képességgel bíró időskorúak esetszáma és csak ezután jön a fiatal felnőttek és felnőtt korúak megbetegedési száma. „Amikor új variáns jelentkezik, akkor valamennyi korosztály csaknem egyformán érintett, hiszen az előző évekből szerzett védettséggel egy korcsoport sem rendelkezik. Az idei szezonra ez utóbbi lesz a jellemző” – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére Szolnoki István.

—-Kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket—-

Mit tehetünk a vírus ellen? Legjobb tanács, hogy együnk vitamindús ételeket, és kerüljük a zsúfolt, zárt tereket, a közlekedési eszközöket. Itt van ugyanis a legnagyobb esély a megfertőződésre. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, s a nedves, hideg időt kedveli, míg a szárazság, a napfény nem kedvez a fertőzőképességének. A vírust a beteg milliárdos nagyságrendben képes elsősorban köhögéssel, tüsszentéssel terjeszteni. Ezért fontos köhögéskor, tüsszentéskor a zsebkendő használata. Főként gyermekek közelében, hiszen számukra kisebb csiraszám is megbetegedést okozhat. Ezért körükben ajánlatos a gyakori szappanos, meleg vizes kézmosás is.

Hirtelen fellépő lázzal kezdődik

Az influenza-szakértő elmondása szerint a betegség lefolyásának súlyossága egyénenként változó lehet, de általánosan nem tér el az elmúlt években megfigyelttől. A tünetek tekintve pedig a korábbi influenzákhoz hasonló kellemetlenségekre kell felkészülnünk: hirtelen fellépő magas lázra, fejfájásra, végtagfájdalomra, izomfájdalomra és fáradékonyságra. Míg a hurutos köhögés, fokozott váladékképződés nem minden esetben jelentkezik. Ha mégis, akkor az csak a második, harmadik napon kezdődik.



Elhúzódó influenzajárvány jöhet 2

Az oltás a legbiztosabb megoldás a szakember szerint (Fotó: MTI)



Szolnoki István tanácsa alapján a megbetegedéssel érdemes orvoshoz fordulnunk, habár az egészséges fiatalok, felnőttek esetében általában a lázcsökkentésen kívül más kezelésre nincsen szükség, s orvosi segítség nélkül is 3-4 napon belül meggyógyulnak. „A kisgyermekek és idősek, krónikus betegek esetében azonban gyakori az influenzát követő szövődmény, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért a gyermekek, idősek, különböző krónikus betegségben szenvedők feltétlen orvosi kontrollt, segítséget igényelnek” – figyelmeztetett Szolnoki István.

A legjobb megelőzés a védőoltás

A leginkább javasolt védekezés az influenza-szakértő szerint is a védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet szakembereinek előzetes értékelése és javaslata alapján ugyanis minden szezonra külön az északi és a déli féltekére meghatározzák az új oltóanyag összetételét.


„Az előrejelzés az utóbbi 3 évet tekintve sikeres volt és valószínűleg ez érvényes lesz az idei szezonra is” – nyilatkozta kérdésünkre Szolnoki István, majd hozzátette: az oltóanyagot azoknak a vírusoknak a felhasználásával készítették – köztük a Solomon Islands/3/2006 törzzsel is – amelyek a jelenleg Európában keringő influenzavírusok több mint 90 százalékát lefedik. A főosztályvezető-helyettes elmondása alapján a nálunk kapható 5-6 fajta oltóanyag mindegyike hasonló összetételű, ezért hatékonyságban nincs közöttük eltérés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik