Belföld

Baumag-károsultak demonstráltak a PM előtt

Mintegy 50 korábbi Baumag, Duna Profit és Pilis Invest ingatlanszövetkezeti befektető demonstrált a Pénzügyminisztérium épülete előtt, mert szerintük a korábban megvásárolt szövetkezeti üzletrészükből származó árfolyamnyereség utáni forrásadót jogtalanul fizették be az államkasszába.

Patyi István, a károsultak képviselője a tiltakozók előtt elmondta: ha fennáll az állam felelőssége a több tízezer kisbefektető által befizetett és törvénytelenül eltüntetett több tíz milliárd forinttal kapcsolatban, és az államnak a 20 százalékos mértékű forrásadóból több milliárd forint bevétele származott, akkor az állam orgazdasággal vádolható.

Kováts Álmos, a PM szakállamtitkára miután átvette a mintegy 100 forrásadó-befizetésről szóló igazolást, az MTI-nek elmondta: a befektetőknek tisztában kellett lenniük azzal, hogy kockázatot vállaltak.


Mivel az 5-6 évvel korábbi jogszabályok szerint a szövetkezeti üzletrész vásárlás nem számított klasszikus értelemben vett betétgyűjtésnek, így a pénzügyi tárca csak a konkrét jogi helyzet elemzése után alakítja ki véleményét – közölte az államtitkár.

Ajánlott videó