Belföld

Életveszélyes a fővárosi kémények többsége

Csaknem 50 ezer rossz kémény és évente ezernél is több illegális gázkészülék és szakszerűtlen bekötés fenyeget közvetlen életveszéllyel a fővárosban – írta a Népszabadság.

Alig változtak Budapesten a kéményhasználatban, ehhez kapcsolódóan pedig a gázkészülék-üzemeltetésben tapasztalható aggasztó, sok esetben drámai állapotok – derül ki a legfrissebb, 2007-es szolgáltatói összegzésből.

Sokakat az évről évre előforduló, nemegyszer családi tragédiába torkolló szén-monoxid-mérgezések sem riasztanak el, tavaly több mint ezer háztartásban bukkantak illegális vagy nem szakszerű gázkészülék-beszerelésre a Fővárosi Kéményseprő-ipari (Főkétüsz) Kft. szakemberei. Ez azt jelenti, hogy Budapesten legalább háromezer embert fenyegeti közvetlen robbanás vagy szén-monoxid-mérgezés veszélye.

A szakvéleménnyel nem rendelkező kivitelezéseket a kéményseprők minden esetben jelentik a Főgáznak. Probléma, hogy sok lakásba többszöri értesítés ellenére sem tudnak bejutni a kéményseprők. Gondot okoz az is, hogy a gázkészülékek ötévenkénti ellenőrzésének elmulasztását a jogszabály nem szankcionálja – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik