Belföld

Hazaviszik a késelő kisfiút

Hamarosan elindulhat Románia felé az a 12 éves gyermek, aki csütörtökön a budapesti Blaha Lujza téren megkéselt egy 15 éves fiút – mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. A gyermekvédelmi szolgálat szerint az eljárás még napokig eltarthat. A fiú jelenleg egy gyermekotthonban tartózkodik.

Még napokig is eltarthat, mire a késelő kisfiú visszakerülhet Romániába – mondta a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatóhelyettese, Radoszáv Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A fiú jelenleg egy fővárosi gyermekotthonban van és magyar oldalról minden készen áll arra, hogy átadják a román illetékeseknek. A kiutazási okmányra várnak, amellyel a fiú elhagyhatja az országot – mondta Radoszáv Miklós, hozzátéve, hogy azt a román konzulátus állítja ki.


Azt a dokumentumot sem kapták még meg, amely megjelöli a befogadó intézményt. A szakember szerint néhány napon belül rendelkezésre állnak a szükséges iratok, és akkor a fiú visszakerülhet Romániába, egy gyermekvédelmi intézménybe. A szaktárca vezetője a nap folyamán azt közölte, hogy a magyar gyermekvédelmi szervek felvették a kapcsolatot román kollégáikkal, így a román állampolgárságú gyermek hamarosan visszakerülhet szülőhazájába.


A 12 éves gyerek csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak MP3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető. Kumszt Róbert, ügyben eljáró V. kerületi gyámhivatal vezetője elmondta: a kiskorúnak nincs Magyarországon törvényes képviselője, ezért hivatalvezetőként hétfőn felvette a kapcsolatot a rendőrséggel és a román követség munkatársaival annak érdekében, hogy a gyerek minél hamarabb visszakerülhessen Romániába.


A román nagykövetség munkatársai egyeztetnek az átadás időpontjáról a román hatóságokkal, információi szerint erre „biztos, hogy nagyon rövid időn belül” sor kerülhet. A gyámhatóság szerepe ebben az ügyben az egyeztetésen kívül az, hogy az átadáskor megszünteti az ideiglenes intézkedést, amellyel intézetben helyezték el a fiatalt.


A rendőrség továbbra is fokozottan ellenőrzi a Blaha Lujza teret. A BRFK hétfőn szintén egyeztetett a román követséggel, a képviselettől azt az ígéretet kapták, hogy soron kívül kiállítják a kiskorú egyszeri kiutazási engedélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik