Belföld

Fidesz: mi közünk a bálnavadászokhoz?

A fideszes Révész Máriusz arra vár választ a kancelláriaminisztertől, hogy tavaly miért költött a kormány Magyarország számára teljesen felesleges, például bálnavadászati vagy űrkutatási konferenciákon való részvételre.

A képviselő a Blikkben megjelent összeállításra hivatkozott, amely szerint tavaly 813,5 millióért utaztak kormánytisztviselők külföldre különböző konferenciákra. A politikus arra kíváncsi, milyen haszonnal járt Magyarország számára, hogy majd hárommillió forintért képviselték hazánkat kilenc űrkutatási konferencián, vagy mi volt az oka annak, hogy a környezetvédelmi tárca egyik munkatársa kilenc napot töltött az Egyesült Államokban a nemzetközi Bálnavadászati Bizottság ülésén.

A képviselő azt is kifogásolja, hogy tavaly az Egészségügyi Minisztérium százezreket költött egy elhízás elleni török konferencián való részvételre. Azt pedig különösen viccesnek találta, hogy a Gyurcsány-kormány egy másik képviselője egy egyiptomi korrupcióellenes tanácskozáson osztotta meg tapasztalatait.

Révész Máriusz emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány a megszorító intézkedések bevezetésekor azt mondta, a kabinet magán kezdi a spórolást, ezzel szemben sajtóhírek szerint „Gyurcsány Ferenc vagyona 900 millióval gyarapodott tavaly, több mint 10 milliárdot dobtak ki a kormányzati negyedre, több százezer forintot költöttek postásbiciklikre, 120 millióért rendeltek esetenként blőd tanulmányokat, és van pénz ilyen felesleges utazásokra is”.

Az ellenzéki politikus arra vár választ Kiss Pétertől, nem gondolja-e, hogy sokkal inkább a magyar emberek problémáinak megoldására kellene fordítani a közpénzeket – bálnavadászati, űrkutatási és elhízás elleni konferenciák helyett.

Budai Bernadett kormányszóvivő erre úgy reagált az MTI-nek: a kormány mindig a legtakarékosabb megoldást választja a külföldi utazások esetén, és azokról – ellentétben az Orbány-kormány gyakorlatával – átlátható, pontos elszámolást ad az állampolgároknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik