Belföld

Gyurcsány: csak a hangsúlyok módosulnak

Az idei évben az MSZP politikájának fő iránya nem változik, a hangsúlyok módosulnak, 2008-ban a nyugodt építkezés programját valósítjuk meg - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a párt elnökségének kétnapos ülése után Egerben vasárnap sajtótájékoztatón.

Az idei cél, hogy növekedjen a hétköznapi élet biztonsága és segítsék a polgári modernizációt – mondta. A kormányfő véleménye szerint 2007 kétarcú év volt, mert egyrészt javult a közpénzügyek helyzete, kimutathatóan csökkent a feketemunka, elkezdődtek fontos átalakítások és elindult az Új Magyarország Fejlesztési Terv, másrészt viszont növekedtek a lakosság terhei, fokozódott a bizonytalanság és ez sokakat csalódással tölt el.


Gyurcsány: csak a hangsúlyok módosulnak 1

A kétnapos elnökségi ülés után (Fotó: MTI)


Eredményeik

Az államháztartási egyensúly javításába elért eredmények rácáfoltak minden korábbi, elemzői és politikusi várakozásra a miniszterelnök szerint, aki úgy látja, Magyarország a gyors egyensúlyteremtés szakaszát éli. Ebben a helyzetbe reális esély van arra, hogy 2009-ben a magyar külső és belső egyensúly, a költségvetés helyreáll. Ugyanakkor az elmúlt évben elindultak, illetve kiteljesedtek azok a változások az egészségügyben, a felsőoktatásban, vagy az államigazgatásban, amelyek nélkül hosszabb távon nincs erős Magyarország – mondta Gyurcsány Ferenc.

A 2007-ben útjára induló Új Magyarország fejlesztési program megvalósításában, az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország az elsők között jár Európában. Emellett, a rendszerváltás óta először kimutathatóan és érzékelhetően csökkent a szürke- és feketegazdaság aránya Magyarországon – sorolta az elnökség által pozitívként értékelt változásokat a miniszterelnök.

Kétarcú év volt a tavalyi

Ugyanakkor, a kétarcúságot az okozza, hogy a kedvező folyamatok mellett, a “serpenyő másik felében” mindezen változások növelték a lakosság és a családok jelentős részének terheit és fokozták a bizonytalanságot. Ennek a többi között az az oka, hogy az átmenetileg megugró infláció miatt, átlagosan 4-5 százalékkal csökkentek a jövedelmek és az elkezdett reformok eredményei a többség számára még nem érzékelhetőek. Vagyis miközben a konfliktus már érzékelhető, az eredmény még kevésbé – mondta.

Mindezt a korábbi időszakban nem látott politikai feszültség kísérte, amelynek során folyamatosan érzékelhető volt a közrendet és köznyugalmat zavaró magatartás, a jobboldali politikai radikalizmus jelenléte – értékelt a kormányfő. Az MSZP ez utóbbi jelenségeket a szabadság eszményével szembenállóként, félelemkeltőként értékeli. Ezen mozgalmak elfogadhatatlan cigányellenes és antiszemita megnyilvánulásai ellen pedig minden demokratának kötelessége fellépni – szögezte le.

Eközben a politikai jobboldal túlnyomó része csendben figyeli az eseményeket, vagyis nem tanúsítja a demokratáktól elvárható szolidarítást – tette hozzá a pártelnök.

Befejezik az átalakításokat

A továbbiakban a 2008-ban módosuló politikai hangsúlyok legfőbb elemének az elkezdett átalakítások minél teljesebb befejezését és az új rendszerek finomítását nevezte a kormányfő. Vagyis azt szeretnék, ha hétköznapivá válnának az új működésből fakadó új magatartási szabályok – fűzte hozzá.

Ugyanakkor az MSZP szerint a kormánynak a növekvő mozgástér közepette új, elsősorban a tanulás, a közművelődés, a tehetséggondozás feltételeinek javítását kell a kormányzat gondolkodásának középpontjába állítani. Ezért ezeken a területeken a kormány kezdeményező javaslatokkal fog élni.

Ugyancsak prioritásnak tekintik a legális munkavégzés és a gazdálkodás segítését, a munkahelyteremtés és a gazdaság növekedésének előmozdítása érdekében.

Az egyensúly megőrzése mellett minél inkább a fejlesztésre, a tudásra a kultúrára és a hétköznapi ember biztonságának megteremtésére koncentrál a kormány, illetve folytatja a szabadság és a rend programját – mondta a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc.

Kételkedik a Fidesz

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményben reagált. Eszerint Gyurcsány Ferenc és az MSZP elnöksége elveszítette józan ítélőképességét. A kormányzati alkalmatlanság és hazugságok miatt Magyarország egyre mélyebb szociális válságban vergődik, az emberek egyre nehezebben élnek, egyre több család kerül abba a helyzetbe, hogy a hónap végén bevételeik nem fedezik kiadásaikat. 2008-ban azonban a szociális népszavazás visszaadja az embereknek a szabad választás lehetőségét, azt a lehetőséget, amit Gyurcsány Ferenc és a szocialisták korábban elvettek egész Magyarországtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik