Belföld

Csődöt jósol a Fidesz

A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy a forráskivonás miatt csődközelben van az egészségügy, a reform legnagyobb vesztesei pedig a kórházak - hangsúlyozta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 2002 és 2006 között az egészségügyi kiadások mindössze 14-16 százalékkal nőttek, vagyis még az inflációt sem fedezték, majd a kórházaknak az elmúlt másfél évben 30 százalékos forráselvonást kellett el szenvedniük, a kormány pedig összesen 250 milliárd forintot akar kivonni az egészségügyből.


A politikus utalt arra, hogy eközben az MSZP-SZDSZ kormány 2002 óta ennek a kivonásnak csaknem felét, 101,5 milliárd forintot költött autókra, irodabútorokra és mobiltelefonokra, emellett – mint mondta – van pénz kormányzati negyedre, “buta, használhatatlan, sumák tanulmányokra”, és több milliárd a postásbiciklikre is.


Szerinte a reform legnagyobb vesztesei a magyar polgárok és elsősorban a kórházak, hiszen a vizitdíj és a kórházi napidíj miatt a szegények 25-30 százaléka nem fordul orvoshoz, idő előtt távozik a kórházakból, vagy nem váltja ki a gyógyszert, míg a kórházaknak folyamatosan nő az adósságuk és a működésképtelenség határán vannak.


A Fidesz szakpolitikusa közölte: sokak szerint az egészségügyben kialakult helyzet miatt romlás következhet be a várható élettartamban is.


Lassan egy vízió is felsejlik a reformintézkedések mögött – fűzte hozzá -, ami azt mutatja, hogy a szocialisták a kórházak privatizációjában érdekeltek, az SZDSZ pedig, “mielőtt végképp kivonulna a magyar közéletből, az egészségbiztosítással a hóna alatt szeretne távozni”.


Budai visszavág


Budai Bernadett kormányszóvivő Pesti Imre szavaira az MTI-nek úgy reagált: a képviselő nyilatkozata “felér egy Fideszen belüli puccskísérlettel Orbán Viktor ellen”. Pesti Imre ugyanis pontosan tudja – tette hozzá -, hogy Orbán Viktornak ártott a legtöbbet azzal: újból felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány az “urizálás és a hatalmi pazarlás iskolapéldája lett a fényűző költekezések miatt”.


Példákat sorolva elmondta: Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt annyi pénzt költöttek repülőgépbérlésére, mint a rendszerváltás utáni összes többi kormányfőére együtt; és csupán egyetlen évben, 2001-ben elment annyi pénz ilyen célokra, mint amennyi a következő kormányzati ciklusban négy év alatt összesen.


A kormányszóvivő hangsúlyozta: szintén Orbán Viktor volt az, akinek miniszterelnöksége alatt a legtöbb luxusautó állt a kormányfői garázsban, éppen annyi, mint a rendszerváltás utáni összes többi miniszterelnöknek összesen.


A Gyurcsány-kormány ezzel szemben élen járt a takarékosságban, és nem csak a minisztériumi vezetők számát, de a kocsikét is drasztikusan csökkentette – felére olvadt az autópark – hangoztatta.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik