Belföld

Brusznyai Árpád mártír volt

A Brusznyai Árpád ellen folytatott büntetőeljárás a jog és az emberi tisztesség megcsúfolása volt - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke Veszprémben.

A Pannon Egyetem aulájában, a Brusznyai Árpád, ’56-os mártír tiszteletére rendezett hagyományos emlékest- és hangverseny megnyitóján Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy Brusznyai Árpád, a nagy műveltségű tanár 1956-ban a Veszprém megyei Forradalmi Tanács elnöke volt.


Arra törekedett – mondta -, hogy megszűnjenek az utcai zavargások, ne jusson fegyver az egyetemisták kezébe, rend és nyugalom legyen a megyeszékhelyen és minden településen.


“A forradalom győzelme érdekében sokkal inkább a jogra, a demokráciára és a józan észre támaszkodott” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság elnöke, rámutatva: ezzel magyarázható az is, hogy a forradalom leverését követően sem menekült külföldre.


Letartóztatták, szovjet állambiztonsági szervek hallgatták ki, ám az ellene felhozott “alantas és ostoba vád” összeomlott, így elengedték – emlékeztetett a mártír tanárra Lomnici Zoltán, megjegyezve: Brusznyai Árpádot 1957 áprilisában ismét letartóztatták.


Az elsőfokú bírói tanácsban “volt annyi emberi tisztesség”, hogy nem hozott halálos ítéletet (Brusznyai Árpád első fokon életfogytiglani börtönbüntetést kapott), ám másodfokon halálra ítélték, “tudottan hamis adatok alapján” – mutatott rá a legfőbb bíró.


Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom után 26 ezren kerültek börtönbe, 341 volt a halálos ítéletek száma, s ezek közül 326-ot végre is hajtottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik