Belföld

Vis maior miatt eredménytelen a kormánynegyed-pályázat

Előre nem látható ok – vis maior – következtében nem került sor a kormánynegyed pályázatának eredményhirdetésére – válaszolta a tenderen győztes konzorcium megkeresésére a vagyonkezelő. Ez az ok nem más, mint hogy a kabinet lefújta az építkezést. A vagyonkezelő pedig azért nem küldött értesítést, mert megszűnt. A nyertes most a jogorvoslat lehetőségét vizsgálja.

A kormányzati negyed felépítésére kiírt közbeszerzési eljárás hivatalos eredményét az ajánlatkérő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 2007. december 29-én meghozta, azonban már nem volt lehetősége erről tájékoztatni az ajánlattevőt. Ezért jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV) Szuhanyik Zoltánt, a bíráló bizottság elnökét kérte fel, hogy hivatalosan tájékoztassa az ajánlattevőt a közbeszerzési eljárás eredményéről.

Görözdi György miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a közbeszerzést azért nyilvánították eredménytelennek, mert előre nem látható és elháríthatatlan ok (vis maior) következtében beállt lényeges körülmény miatt a szerződés megkötésére – illetve megkötése esetén a szerződés teljesítésére – az ajánlattevő nem lenne képes. Az előre nem látható és elháríthatatlan ok az, hogy a kormány „megállította” a kormányzati negyed beruházását és nem biztosított forrást a megépítésére – mondta a miniszterelnöki megbízott.

Széll Csaba, az egyetlen érvényes ajánlatot tevő konzorcium egyik tagja, az Europolis Kft. ügyvezetője – a másik tag a KÉSZ Kft. – szerint az eredmény indoklása nem segítette a kormányzati negyed „megállítási okának a megértését”. A cég szakértői vizsgálják a kialakult helyzetet, többek közt az esetleges jogorvoslat lehetőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik