Belföld

Nem minden párt kampányol a népszavazáson

Horn Gábor szerint az SZDSZ-nek körülbelül 50-100 millió forint közötti összeg áll a rendelkezésére a népszavazási kampány lebonyolításához. Az MSZP hétvégén dönt a kampányról, de kis költségvetésűt terveznek, az MDF pedig egyáltalán nem költ erre pénzt.

Lakos Imre bejelentette: arra kérik a választókat, vegyenek részt a népszavazáson. Ugyanakkor arról próbálják meggyőzni őket, hogy mindhárom kérdésben szavazzanak nemmel.

A párt már korábban elindította a www.nyitottszemmel.com című honlapot, ahol az ellenzék által feltett népszavazási kérdésekre is válaszolhatnak, és kifejthetik véleményüket az érdeklődők.


Lapunk kérdésére az MSZP szóvivője elmondta: kampányolni fognak, ám az erre szánt összeg jóval kisebb lesz, mint egy országgyűlési választás esetében. Nyakó István hozzátette: az emberekkel való közvetlen beszédet részesítenék előnyben, az utcákon standokat hoznának létre. Ezen kívül lennének szóróanyagok is. A kampány üzenetéről és pontos összegéről azonban még nem tudott felvilágosítást adni, mivel erről a párt hétvégi országos elnökségi ülése dönt majd.


Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az elhangzottakra reagálva közölte: tudják, hogy az SZDSZ-nek fáj, de az emberek sem a vizitdíjat, sem a kórházai napidíjat, sem a tandíjat nem tartják elfogadhatónak.

A népszavazás visszaadja az embereknek azt a lehetőséget, hogy elmondják véleményüket fontos kérdésekben – fogalmazott Cser-Palkovics András. Mint mondta, az SZDSZ is részese volt annak, hogy “tudatosan, előre megtervezetten átverték az országot, hazudtak éveken keresztül és a 2006-os választások során is”.


Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője a FigyelőNetnek elmondta, pártja nem foglalkozik a kérdéssel, mert nem értenek egyet azzal, hogy a népszavazás pártkasszákat növelő akció legyen. A szóvivő szerint eddig két népszavazáskor kampányoltak, mert úgy érezték, az ország szempontjából ez sorskérdés: a NATO-tagságunkról, valamint a kettős állampolgárságról szóló referendum idején. “Az MDF a képviseleti demokrácia híve, a parlamentben kell megtalálni a válaszokat. Ezt nem szabad áthárítani az emberekre” – véli a demokrata fórum politikusa. Hozzátette: a kampány a két nagy párt erőfitogtatása lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik