Belföld

Nem járunk lopni Ausztriába

A schengeni nyitás óta kevesebb betörést követtek el Burgenlandban, mint az előző év hasonló időszakában – derül ki a tartományi rendőrség hivatalos adataiból.

Nikolaus Koch, a tartomány rendőrfőnöke csütörtökön, kismartoni (Eisenstadt) sajtóértekezletén közölte, hogy 2007. december 21. és 2008. január 8. között 42 betörés történt a Magyarországgal is határos Burgenlandban. A 2006-2007-es időszakban ellenben 68 betörést követtek el a tartományban. A visszaesést egyrészt a főbb útvonalakon megszaporodott rendőrségi ellenőrzésekkel, másrészt a határ menti térségben kisegítő feladatokat ellátó katonai egységek jelenlétével magyarázta.

Egyidejűleg különösen fontosnak nevezte a szomszéd országokkal megvalósuló, a határokon átnyúló rendőrségi együttműködést, utalva a hegyeshalmi (Nickelsdorf) és a köpcsényi (Kittsee) kooperációs központok tevékenységére. A határőrzés megszűnése óta valamivel több mint 38 ezer személyt igazoltattak a burgenlandi rendőrök. Közülük 86-ot a tagországok nyomozati és körözési adatokat tartalmazó, közös schengeni információs rendszere alapján azonosítottak, 44-ről pedig kiderült, hogy illegálisan tartózkodik Ausztriában.

Az általa közölt bűnözési adatok mindenesetre nem látszanak alátámasztani azokat a lakossági félelmeket, amelyek szerint a határsorompók lebontása a „keleti bűnözők” nagyarányú beáramlásához és a bűncselekmények számának megugrásához vezethet. A rendőrfőnök az általa irányított testületek egész évi tevékenységről beszámolva egyebek között megemlítette, hogy míg 2006-ban 634-en folyamodtak menedékjogért a burgenlandi határon, tavaly már csak 292-en.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!