Belföld

Szigeti: kérhetem a köztársasági őrezred segítségét

Olyan mértékig nyilvános az Országos Választási Bizottság (OVB) ülése, amilyen mértékig az nem zavarja a normális munkát – jelentette ki Szigeti Péter.

A grémium vezetője azt követően nyilatkozott, hogy előző este zárt ülés elrendelésére kényszerült, miután a megjelent érdeklődők egy része szóváltásba keveredett a testület több tagjával. Az OVB elnöke megemlítette, hogy az elmúlt két évben kétszer történt hasonló eset. Szigeti Péter szerint ennek ellenére nem kell „dramatizálni” a történteket, ám a hasonló esetekben is határozottan kell fellépni.

Mint mondta, az ő feladata, hogy biztosítsa a megfelelő rendet az üléseken. „Ez egy hatósági tevékenység, és a bizottságot megilleti a hivatalos személyek védelme, így ha veszélybe kerül a munka rendje, akkor kérhetem a köztársasági őrezred segítségét” – fűzte hozzá. Utalt arra, hogy a kormányőrség biztosítja az OVB rendezvényeit.

A testületnek egyébként nincs „írott ügyrendje”, viszont „18 éves gyakorlata van”. Szigeti közölte, a nyilvánosságnak fizikai korlátai vannak, így annyian vehetnek részt az ülésen hallgatóként, ahányan a teremben elférnek, úgy, hogy nem zavarják a testület munkáját.

Utalt arra, hogy a választási eljárás minden mozzanatának nyilvánosnak kell lennie. Az OVB az egyetlen állami szerv, amelynek munkája minden tekintetben nyilvános – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) Roosevelt téri épületében tartják az ülések többségét, és nem a korábbi helyszínen, a Duna Palotában, Szigeti Péter azt mondta, ez „költségtakarékosabb megoldás”.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy „alkalmasabb a Duna Palota”, de az ottani nagyobb teremre csak ritkán van szükség. (Az OVB korábban a Duna Palotában tartotta üléseit, ám miután az intézmény már nem a Belügyminisztériumhoz, illetve annak jogutódjához, az önkormányzati minisztériumhoz tartozik, a helyiséghasználatért már díjat kell fizetni.)

A Duna Palotában a testületnek két, egybenyitható helyiség állt rendelkezésére; az egyikben az OVB ülésezett, míg a másikban felállított széksorokból a hallgatóság követhette a történteket. Az OVB általában a minisztérium Roosevelt téri épületének egyik tanácstermében ülésezik; itt a testületi tagok mögött közvetlenül felállított székeken ülhetnek az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik