Belföld

Rodolfóhoz hasonlítja a kormányt a Fidesz

A Fidesz támogatja a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezést, amelyet több civil- és érdekvédelmi szervezet, így a Liga szakszervezet is támogat – mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A politikus arról kérdezték, hogy hogyan viszonyul a Fidesz a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezéshez, amelyet többek között a Liga szakszervezet is támogat.

Pesti Imre azt mondta: mi a több-biztosítós modellt elutasítjuk, nyilvánvalóan teljesen egyetértünk a Liga szándékával és támogatjuk azt. Arra, hogy a támogatás azt jelenti-e, hogy az aláírásgyűjtésben is segédkeznek, Pesti Imre azt mondta: erre nem kérték fel a Fideszt, de nem kizárt.

A fideszes képviselő hozzáfűzte: a kormánypártok reformról beszélnek, miközben az egész mögött nincs koncepció. Mint fogalmazott, a konvergenciaprogrammal tulajdonképpen az egész magyar egészségügyet feláldozták, és e mögött a két párt hatalmi osztozkodása áll.

Vigyázat, csalok!

„Rodolfo módjára cselekszik a kormány, csak azt nem mondja, hogy vigyázat, csalok” – idézte a híres bűvész szavait Pesti Imre, aki szerint a kormány gátlástalanul költi a pénzt kommunikációra és reklámra, miközben lenézi az embereket, áldatlan állapotokat idéz elő a kórházakban.


Szerinte a reform eddigi eredményei negatívak, és sokkolják a magyar társadalmat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a reformot megelőző Zöld könyvben több és jobb ellátást ígért, azonban a valóságban egyre távolabb kerültek az intézmények a betegektől, késve érkezik, vagy nincs mentő, hosszabbak a várólisták, és a rossz hozzáférés miatt sokan nem is fordulnak orvoshoz.

Kiesnek

A politikus utalt egy nemrégiben közzétett felmérésre, amely szerint tavaly egy százalékkal csökkent a krónikus betegek száma, holott a trend szerint 5-10 százalékos növekedésnek kellene lennie. Ez azt jelenti, hogy sokan, főként a cukorbetegek, nem váltják ki a gyógyszereket, kiesnek a rendszerből – tette hozzá.

Szerinte hazugság a szufficites OEP-ről szóló kormányzati kommunikáció, ugyanis a hiány ott van a kórházaknál, amelyek adósságállománya drasztikusan megnőtt. Hangsúlyozta: a két kormánypárt hatalmi, üzleti osztozkodása zajlik, a szocialisták a kórházprivatizációban, a szabad demokraták pedig a biztosítás privatizációjában érdekeltek.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik