Belföld

Az ombudsman korlátozná a Kossuth téri tüntetéseket

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést. Erről Szabó Máté nyilatkozott szerdán, azt követően, hogy az RTL Klub híradója arról számolt be, hogy az ombudsman szerint meg kellene tiltani az Országház előtti tüntetést.

“Nem azt mondom, hogy megtiltani kellene a Parlament előtti gyülekezést, hanem korlátozni kellene” – mondta az ombudsman a távirati irodának. Hozzátette: Európában nagyon sok helyen korlátozzák az államhatalmi szervek előtt a gyülekezést, ennek – mint hozzátette – jó okai vannak. Kiemelte: nagyon sok ponton kellene a gyülekezési törvényt módosítani.

A módosításra példaként azt mondta: módosítani kellene azt, hogy a rendőrségnek ne kelljen mérlegelés nélkül, azonnal feloszlatnia minden jogellenes tüntetést, azaz lehessen spontán, be nem jelentett tüntetéseket tartani.

Úgy fogalmazott, hogy bizonyos értelemben liberalizálni is kellene a gyülekezési jogszabály jelenlegi szerkezetét. Véleménye szerint a módosítással olyan technikai intézkedéseket is meg kell hozni, amelyek növelik a biztonságot. Példaként említette, hogy a rendőrségnek olyan gyülekezéseket nem kellene egy időben és egy helyen tudomásul vennie, amelyeken a résztvevők egymás nézetei ellen tiltakoznak.

Mint mondta, Magyarországon rossz gyakorlat alakult ki az utóbbi másfél évben, súlyos konfliktusok színhelye volt a fővárosi Kossuth tér. Olyan hely lett, mely könnyen agresszióra sarkallja a radikális tüntetőket – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik