Belföld

Kitüntetné Tom Lantost az SZDSZ

Az SZDSZ azt javasolja, hogy Tom Lantost tüntessék ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével.

Kóka János, az SZDSZ elnöke levélben fordult Göncz Kinga külügyminiszterhez, akitől azt kérte, javasolja a miniszterelnöknek Tom Lantos kitüntetésre való előterjesztését.

A demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő idén február 1-jén lesz 80 éves, és nemrégiben diagnosztizált súlyos betegsége miatt január elején bejelentette, hogy nem kívánja magát jelöltetni újabb képviselői ciklusra.

Az SZDSZ szerint a politikus születésnapja és visszavonulása kettős alkalmat szolgáltat arra, hogy Magyarország ismét elismerje Tom Lantos elévülhetetlen érdemeit az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak elmélyítésében, illetve a magyarság érdekeinek képviseletében.

Tom Lantos kiemelkedő szerepet vállalt többek között az antifasiszta és antikommunista mozgalmakban, a magyar demokratikus rendszerváltás folyamatában, a demokrácia fejlesztésében, illetve Magyarország NATO-csatlakozásában. Következetesen és határozottan fellépett a szélsőségek ellen, valamint az emberi jogok védelmében, és aktív szószólója volt a határon túli magyarok érdekeinek is – méltatta a politikust az SZDSZ közleménye.

Tom Lantos január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért.

A budapesti születésű politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője, akit valaha is a washingtoni kongresszus tagjává választottak. Tom Lantos az alsóház külügyi bizottságának befolyásos elnöke, az emberi jogok érvényesítésének elkötelezett híve. Az amerikai törvényhozás alsóházának 1981-ben lett a tagja, azóta 14 ízben nyerte el a mandátumot Kaliforniában.

Ajánlott videó