Belföld

Jobban védenék a bírákat

Bizottságot hoznak létre a bírák és tárgyalótermek védelmére vonatkozó javaslatok kidolgozására - jelentette be Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán Budapesten.

“Közösen alakítunk egy bizottságot, amely egy hónapon belül leteszi az asztalra a javaslatait, és azokat a célokat, amelyeket megfogalmaz, megpróbáljuk a legrövidebb időn belül megvalósítani” – fogalmazott a rendkívüli sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, miután megbeszélést folytatott hivatalában Takács Alberttel.

Takács Albert, aki előző napon levélben kezdeményezte a találkozót, közölte: a legrövidebb időn belül megnevezik a bizottság szakértőit, akik anyagi és személyi lehetőségeket, adott esetben jogszabály-módosításokat is számba véve javaslatot terjesztenek elő a megteendő lehetséges intézkedések tartalmát és irányait illetően.

Lomnici Zoltán, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, elmondta, hogy a bírók javaslatai szerint az épületekben demonstratív jelleggel, a nyugat-európai példának megfelelően, fokozatosan biztosítani kellene a rendőri jelenlétet a tárgyalótermi atrocitások megelőzése érdekében.

A rendészet önmagában nem képes hatékonyan fellépni a súlyosabb esetekben, mert nekik nincs intézkedési jogosultságuk – fűzte hozzá. Mint mondta, fontosnak tartják továbbá a bíró és a vádlott, illetve az ügyfelek elválasztását és a tárgyalótermek biztonságtechnikai bekamerázását. Ezek költségvetési igényeket támasztanak – jegyezte meg.

A biztonság fontosságára utalva szólt arról, hogy egy felmérés szerint egy év alatt 13 megyei bíróságon több mint hatezer szúró-vágó eszközt, baltát, szekercét, borotvát, dobócsillagot koboztak el.

Lomnici Zoltán elmondta azt is, hogy az előző napon bántalmazott tanácselnök asszony nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A nyomozás során a szándékos emberölés kísérlete, mint büntető tényállás is felmerülhet a hivatalos személy elleni erőszak mellett, mivel az elkövető testsúlya, az eszköz jellege és az ütés ereje ilyen veszélyt is magában rejtett – tette hozzá.

Takács Albert azt mondta, a találkozó célja az volt, hogy a bírósági igényeket, szükségleteket felmérje, és utána próbálja átgondolni azt: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak milyen eszközei, forrásai és lehetőségei vannak a biztonsági igényeknek a kielégítésére.

A bírói függetlenség egyik nagyon fontos garanciája az, hogy a bíró személyében az ítélkezése során biztonságban érezze magát, semmilyen atrocitásnak ne legyen kitéve – hangsúlyozta.

A bizottság megalakításának előzménye, hogy egy férfi kedden bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson a Pest Megyei Bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik