Belföld

Tízezer eurót követeltek a magyar rendőrök

Tízezer euróra büntetett a rendőrség három bolgár buszsofőrt, mert nem találták rendben pihenőidejük papírjait. A külfödiek most őrizetben várják, hogy valaki kifizesse helyettük a büntetést.

A Sega című napilap számolt be elsőként arról a Komáromban történt esetről, melyről a bolgár média hétfőn vezető hírként számolt be. (A bolgár nyelvű cikk itt olvasható.)

A bolgár rendszámú autóbusz 50 teherautósofőrt szállított Plovdivból Spanyolországba. A komáromi rendőrség azonban egy vasárnapi rutinellenőrzés során megállapította, hogy a sofőrök nem tartották meg a kötelező pihenőidőt, ezért 10 ezer eurónyi büntetést szabtak ki a három buszsofőrre.

A FigyelőNet szerette volna megismerni a magyar hatóságok álláspontját is, de a Komárom megyei rendőrség szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy nem a megyei rendőrök intézkedtek, így ő további információval nem rendelkezik. Mivel a külföldiek ellenőrzését a schengeni csatlakozás óta az ország belsejében az egykori határőrökből verbuvált mobil csoportok látják el, így valószínűleg egy ilyen csoport végezte az ellenőrzést. Egyelőre azonban a hatóság sem lapunk, sem pedig az MTI érdeklődésére nem válaszolt.

A járművezetőknél azonban nem volt ennyi pénz, ezért közülük két főt őrizetbe vettek – számol be a Sega cikke. A sofőrök ezután megpróbáltak hazatelefonálni, végül a szófiai rendészeti minisztériumot érték el, és a budapesti konzulátus közbenjárására a helyszínre érkezett egy Magyarországon élő bolgár ügyvéd. Az ő közbenjárására az utasokat egy közeli szállodában helyezték el, legalábbis a minisztérium szerint – a szabadlábon lévő sofőr állítása szerint azonban mindössze hat utas kapott szállást.

Hétfőn hajnalban az utasok egy másik busszal folytathatták az utazásukat, az eredeti busz és a sofőrök azonban mindaddig Magyarországon maradnak, amíg a két és fél millió forintnyi büntetést ki nem fizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik