Belföld

A kormánynegyed, a felelős és a kalózhajó

Bölcs döntésnek nevezte az SZDSZ a kormányzati negyed megállítását, és az MSZP-frakció is üdvözölte a döntést. A Fidesz 632 millió forint elherdálásának felelősét keresi, a KDNP sajnálja, hogy nem süllyedt el a „kalózhajó”, az MDF szerint pedig a döntés tipikus példája a zátonyra futó kormányzati ötletelésnek.

Határozottan követeljük a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a pontos elszámolást: mire költötték a 632 millió forintot, kik kapták meg ezt az összeget – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Nevezzék meg, ki a felelős azért, hogy a kormány az ország jelenlegi helyzetében belevágott egy 140 milliárdos luxusberuházásba, ki az, aki ezt engedte, támogatta és előterjesztette, és ki a felelős azért, hogy hónapokkal később az eredmény 632 milliós kiadás „a semmire”.


MDF: egészet ígértek, negyed sem lett

A KDNP sajnálatát fejezte ki, hogy „nem merült hullámsírba a kormány kalózhajója”, így továbbra is az adófizetők pénzét rabolja. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: „A kormányzati negyed lefújásszerű felfüggesztése sajnos ismét egy tipikus példája lett az átgondolatlan, így rendre zátonyra futó kormányzati ötletelésnek.

Herényi Károly szerint a kormány egy „csillogó-villogó komplett egészet ígért 2009-re, azonban negyed sem lett belőle”. Kérdés, hogy a kormányzat választási ígéreteinek legalább negyedét teljesíteni tudja-e 2010-ig, vagy minden a kormányzati negyed sorsára jut majd.


MSZP: nem volt pazarlás

Bölcs döntést hozott a kormánykabinet – reagált Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a bejelentésre. Az, hogy mindössze egy beruházó jelentkezett a projektre, jelzi a megvalósítás körüli bizonytalanságokat. Horn Gábor megjegyezte: a döntés miatt sem pártjának, sem a kormánynak nem kell rosszul éreznie magát.

A liberálisok állásponjta szerint a beruházásra eddig fordított 632 millió forint nem veszett kárba. Egy több, mint 100 milliárdos beruházás esetében ez az összeg nem pazarlás, ráadásul szükség volt arra, hogy a terület jövőbeli hasznosíthatósága érdekében tanulmányok, tervek készüljenek, és a 632 millió forint egy részét erre fordították – véli a kormánykoalíció kisebbik pártjában.

Az MSZP-frakció szerint helyes döntést hozott a kabinet: a kormányzati negyed ötlete helyes volt, és a megváltozott körülmények között a kormány döntése is helyes – mondta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes. A frakció ugyanakkor úgy gondolja, ez alapvetően kormányzati ügy, és a döntést tudomásul veszi. A képviselők egyébként úgy vélik, hogy a kormányzati negyed felépítésével racionalizálni lehet az államigazgatás működtetését – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik