Belföld

Komolytalan kezdeményezéseket utasított el a az OVB

Több tucat népszavazási kezdeményezést utasított el kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), miután legtöbbjüket komolytalannak minősítette. Az érdemben elutasított kérések közt volt Morvai Krisztina öt kezdeményezése.

Az ötletbörzét idéző kérdések között szerepelt például: egyetért-e azzal, hogy a tojás előbb volt-e, mint a tyúk; az egyik ismert televíziós személyiség legyen a kormányfő; egy híres énekesnő legyen Magyarország királynője, vagy a kormányfő szolgálati kocsi helyett szolgálati rollerral járjon.

A komolytalannak minősített népszavazási kezdeményezések elutasításáról a testület nem hozott formai határozatokat; a beadványozókat erről levélben értesítette. A “komolyabb”, érdemben elutasított kezdeményezések többségében alkotmányossági problémákat talált a testület, ezért nem hitelesítette a benyújtott kérdőíveket.

Hatáskör hiányában

Morvai Krisztina öt kezdeményezését hatáskör hiányára hivatkozva egyhangúlag elutasította az OVB. A jogásznő az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazás megtartását kezdeményezte.

Két beadványt hitelesítettek

A testület egyetlen népszavazási kezdeményezést hitelesített. “Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési választások egyéni választókerületeit úgy határozzák meg, hogy minden egyes választókerület esetén, a választói névjegyzékben szereplő emberek száma ne térhessen el öt százaléknál nagyobb mértékben az országos átlagtól?” – áll a magánszemély beadványában.

Az OVB továbbá hitelesítette azt a népi kezdeményezést, melyben az olasz kisebbség hivatalos nemzeti kisebbséggé alakulását kérték a jelenlegi 13 kisebbség mellett. Két hónap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az országgyűlés dönthessen az ügyben.

Ajánlott videó