Belföld

Felelniük kell a renitens képviselőknek

Szankcióra számíthatnak azok a fővárosi szocialista képviselők, akik a Fővárosi Közgyűlésben a kötelezően elrendelt szavazási móddal ellentétesen voksolnak. A képviselőcsoportban először figyelmeztetés, majd különböző összegű pénzbüntetés, végső esetben akár kizárás is várhat egy képviselőre. (Ezzel azonban megszűnne a Fővárosi Közgyűlésben a jelenleg egyfős kormánypárti többség.)

A közgyűlés decemberi ülésén a szocialisták részéről Gy. Németh Erzsébet és Hunvald György volt az, aki a kötelezően elrendelt állásponttal ellentétesen voksolt a három színigazgató kinevezése kapcsán.

Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba (MSZP) kulturális főpolgármester-helyettes pályázatot szorgalmazott ez ügyben. Az ellenzék kormánypárti támogatással meghiúsította a pályázati kiírást, s jóváhagyta a kulturális bizottság által korábban hozott döntéseket, az igazgatók eltérő idejű kinevezését.

Az MSZP-frakcióban kötelezően elrendelt szavazással ellentétesen voksoló Gy. Németh Erzsébet, aki országgyűlési képviselő és az MSZP országos választmányának tagja, valamint Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere, az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az érvényes frakciószabályzatban vannak különböző, bár nagyon ritkán alkalmazott szankciók arra az esetre, ha valaki megsérti a szavazási fegyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik