Belföld

Másként kapják a pénzt a kisebbségi önkormányzatok

A kormány év elejétől az elvégzett feladatok alapján, differenciáltan támogatja a kisebbségi önkormányzatokat - tudatta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nemzeti és etnikai kisebbségi főosztálya.

A kisebbségi önkormányzatoknak a feladatokhoz kötött szubvenció elnyeréséhez a 2007. december 19-én elfogadott kormányrendelet értelmében igénylést kell beadniuk 2008. február 1-jéig a Magyar Államkincstár illetékes regionális igazgatóságain. Az általános működési támogatást azonban ezentúl is automatikusan megkapják – olvasható a MeH közleményében.

A kisebbségi önkormányzatok feladatokhoz kötött támogatásának igénylésekor elbírálják többek között a kisebbségi nyelv használatával kapcsolatos kezdeményezéseket, a kulturális, közművelődési, oktatási intézmények tevékenységét, a kisebbségi médiumok fenntartását és a hagyományos ünnepek, kisebbségi rendezvények szervezését.

A támogatások igénylésének módjáról szóló tájékoztatást a MeH a közigazgatási hivatalok útján eljuttatja minden kisebbségi önkormányzathoz. Ezenkívül a MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárságának honlapján, valamint jövő kedd és február 29-e között a 189-es telefonszámon kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők – áll a MeH közlésében.

A kormányrendelet értelmében a települési és a területi kisebbségi önkormányzatok állami támogatása 75 százalékban az általános működésre, 25 százalékban a konkrét feladatokra fordítható. A támogatás összegéről az öt tagból álló kisebbségi költségvetési bizottság április 15-ig dönt. A támogatást két egyenlő részletben május 15-ig, illetve augusztus 15-ig kapják meg az érintettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik