Belföld

Fidesz: elfogadhatatlan a MeH pazarlása

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 118 millió forintot költött különféle tanulmányokra 2007-ben, ami a Fidesz szerint elfogadhatatlan.

Egy vasárnap nyilvánosságra került sajtóhír szerint a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs államtitkársága a múlt évben 19 „úgynevezett tanulmányt” rendelt meg külső cégektől, s ezekre 118 millió forintot „pocsékolt el” – mondta Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Véget kellene vetni ennek a „kormányzati pocsékolásnak, dőzsölésnek” – fogalmazott.

A közbeszerzési törvény 25 millió forintig nem írja elő közbeszerzési pályázat kiírását – mondta, hozzátéve: a legdrágább tanulmányt, 30 millió forintért a Tárki Zrt. készítette. Az elmúlt időszakban a tanulmánykészítéssel kapcsolatban a Fidesz három alkalommal is tett fel kérdést a kormány illetékeseinek, sőt Cser-Palkovics András a párt szóvivőhelyettese egy ízben a helyszínen próbálta áttekinteni az egyik „megkérdőjelezhető tanulmányt”. Ennek eredménye csupán az lett, hogy az illetékes helyettes államtitkárnak távoznia kellett – mondta Balsai.

A képviselő kitért arra is, hogy ismereteik szerint a legutóbbi tanulmányt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „haverja”, Honti Pál készítette, amelynek címe: „Nemzetközi kormányzati kommunikációs eszközök az interneten”. „Jó, nem?” – kommentálta Balsai a tanulmány címét.

A Fidesz politikusa szerint kérdés, hogy mi szükség van egy nagy, „több tucat emberből álló kommunikációs államtitkárságra, ahol a kezdő fizetés 900 ezer forint és egymillió forint között van havonta”. Úgy vélte, ezek az emberek a munka kiszervezésével foglalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik