Belföld

Fej-fej mellett az MSZP és a Fidesz Budapesten

A kormánypártok elmúlt másfél évben bekövetkezett népszerűségvesztése a fővárosban jóval kisebb volt, mint országosan, így 2007 végén nagyjából ugyanannyian szavaztak volna a kormánypártokra, mint az ellenzékre - derül ki a Medián tavaly év végén készített reprezentatív budapesti felméréséből.

A felmérés szerint ugyanakkor a Fidesz támogatói elkötelezettebbek – 61 százalékuk állította, hogy biztosan részt venne egy “most vasárnapi” választáson, miközben az MSZP-szavazók körében ez az arány 53 százalék -, így a választani tudó “biztos” szavazók körében a Fidesz egyértelműen vezet az MSZP előtt.

A pártok közül választani tudók körében a Fidesz támogatottsága hat százalékkal nőtt a 2006-os parlamenti választások óta, így 2007 végén a Fidesz és a szocialisták támogatottsága nagyjából megegyezett, az SZDSZ az országos átlagnál jóval nagyobb, a többi párt pedig nagyjából annak megfelelő tábort tudhat maga mögött a fővárosban – derül ki a Medián 2000 fő megkérdezésével 2007. november 16. és december 2. között készített kutatásából.


Fej-fej mellett az MSZP és a Fidesz Budapesten 1

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a miniszterelnökjelölti vitán 2006-ban (Fotó: MTI)


Míg a megszorító intézkedések bejelentése után az MSZP országos szinten a hátrányosabb helyzetű társadalmi csoportokban veszítette a legtöbb szavazatot, a Fidesz pedig itt szerzett leginkább új támogatókat, addig Budapesten a jobboldal továbbra is a budai belső kerületekben, a diplomások és a magas jövedelműek körében áll a legjobban.

Csökkent Budapesten a főpolgármester munkájával való elégedettség is, ám az országos politika bizalomvesztésénél jóval kisebb mértékben. 2006 januárjában a fővárosiak átlagban a közepesnél valamivel rosszabbra, 100 fokú skálán mérve 46 pontra értékelték Demszky Gábor (SZDSZ) munkáját, azóta ez az “osztályzat” 7 pontot romlott, mégpedig az ellenzéki szavazók és a “bizonytalanok” véleményváltozása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik