Belföld

Piros a meteorológiai riasztás színe

Harmadfokú, piros riasztást adott ki vasárnap éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország nagy részére az intenzív ónos eső és az erős jegesedés miatt. A mentőknél nagyüzem van, sokan törték el végtagjaikat a fagyott járdákon. Egyébként minden út járható, szombat este óta sok kisebb és három nagyobb baleset történt a jeges utakon.

Fagyott eső eshet

Az OMSZ honlapján közölt előrejelzés szerint az erős jegesedés és a tartós, intenzív ónos eső miatt Észak- és Közép-Magyarországon, Nyugat- és Közép-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön van érvényben a piros riasztás. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön másodfokú a riasztás, ezeken a területeken is jegesedésre és ónos esőre kell számítani.

Az OMSZ előrejelzése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abauj-Zemplén megyében az ónos és a fagyott eső mellett helyenként havazás is várható, további 2-6 centiméter hó hullhat.

A késő délelőtti óráktól a Dunántúlon, majd délutántól már a dél-alföldi régióban is egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, így megszűnik a csapadék ónos jellege. Ezen túl néhol sűrű köd is előfordulhat – áll az OMSZ előrejelzésében.



Piros a meteorológiai riasztás színe 1

Jégpáncél fedi az utakat Székesfehérváron is – KÉPGALÉRIA (Fotó: Somasok, FN Tudósító)



A fővárosban reggel is esett ónos eső

A vasárnap reggeli ónos eső és havazás ellenére nincs fennakadás a tömegközlekedésben Budapesten – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. illetékese. Hajnal óta a magasabban fekvő budai területeken hó, a pesti városrészekben ónos eső nehezíti a közlekedést – közölte Horváth László helyettes szóvivő.

Tegye Ön is közzé jeges képeit az FN Tudósítóban!


A társaság folyamatosan, nyolcvan munkagéppel ellenőrzi az utak állapotát és szükség szerint síkosságmentesíti a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, hidakat és felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető mellékutakat.

Nagyüzem van a mentőknél

Reggel óta nagyüzem van az Országos Mentőszolgálatnál, az ügyeletre folyamatosan érkeznek bejelentések elcsúszásos balesetekről – közölte Pfahler Pál szolgálatvezető főorvos vasárnap délelőtt.



Piros a meteorológiai riasztás színe 2

KÉPGALÉRIA: Jégpálya lett az ország (Fotó: Gáti András)

Tájékoztatása szerint Budapesten illetve a közép-magyarországi régióban nagyjából nyolcszor annyi a munkájuk, mint általában, eddig több mint harminc töréshez riasztották őket.


Pfahler Pál azt tanácsolta, hogy aki teheti, a csúszós járdák, utak miatt nem menjen az utcára.


Sok volt a baleset

Egy német rendszámú, román állampolgár által vezetett kisbusz megcsúszott az úttesten és árokba borult. A baleset következtében a járműben utazó fiú olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette – közölte Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A gépkocsiban utazó öt felnőtt egyike könnyebb sérülést szenvedett. Ő volt a hétvégi ónos eső első áldozata.


Az úttestre lefagyott ónos eső miatt több baleset is történt szombaton este a 6-os úton; Budapest határában, Érdnél két személyautó frontálisan ütközött össze, és több autó is egymásba csúszott. A balesetnek hat sérültje van, hárman súlyos, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Baleset történt az M5-ösön is este kilenc óra körül: Balástya közelében hét autó ütközött össze a Szeged felé vezető oldalon. A rendőrség adatai alapján a balesetnek három sérültje van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik