Belföld

Piros riadó van a jég miatt

Harmadfokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Dél-Dunántúlra a szombaton várható erős jegesedés, illetve a többfelé valószínű tartós, intenzív ónos eső miatt; a riasztás szombaton éjfélig van érvényben.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztet, hogy mindenki óvatosan vezessen az utakon, az ónos eső ugyanis gyorsan ráfagy az úttestre és rendkívül csúszós, így balesetveszélyes.

Az OMSZ honlapján közölt előrejelzés szerint délnyugat felől a magasban egyre enyhébb, nedves levegő érkezik Magyarország fölé. Hatására nyugaton és délen több helyen kell ónos esőre számítani.

A középső országrész északi felén többfelé várható kisebb havazás, néhol fagyott eső, ónos eső, majd a délután második felétől egyre inkább vegyes halmazállapotú csapadék: hó, ónos eső, fagyott eső egyaránt. Északkeleten havazás várható, éjfélig 2-7 centiméteres friss hó hullhat.

Vasárnap az észak-magyarországi régióban további havazás (5-15 centiméter friss hó) várható, ott néhol fagyott eső is előfordulhat. Másutt nyugat, délnyugat felől fokozatosan eső váltja fel az ónos esőt.

Van egy szép vagy különleges felvétele fagyos tájakról? Töltse fel az FN tudósítóra!

A szálló por koncentrációja csökken, várhatóan, a forgalmasabb belvárosi területeket leszámítva, mindenütt a levegőminőségi határérték alatt alakul – áll az OMSZ előrejelzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik