Belföld

Vaklárma a balatoni jégtáblán sodródókról szóló hír

Hamisnak bizonyult az a korábbi hír, hogy tíz ember rekedt egy partról leszakadt és folyamatosan sodródó jégtáblán a Balatonon Siófok térségében pénteken délután - közölte a Somogy megyei katasztrófavédelem.

Beszámolója szerint délután négy óra után érkezett bejelentés alapján kezdtek el kutatni rendőrök és tűzoltók Siófoknál a Balaton jegén eltűnt személyek után. Egy órányi kutatás után sem eltűnt személyeket, sem beszakadás nyomát nem találták – mondta Heizler György, aki hangsúlyozta: nem kértek a honvédségtől helikopteres segítséget épp azért, mert nem nyert bizonyítást, hogy megalapozott volt a bejelentés.

Időközben megtalálták a bejelentést tévő asszonyokat, akik távolról három biciklis fiatalt láttak a Balatonon. A tőlük kapott információk alapján három lehetséges helyszínt is megvizsgáltak. Ahová bevezettek biciklinyomok a jégre, onnan ki is vezettek, és egyelőre eltűnt személyekről sincs senkinek tudomása – közölte az igazgatóság vezetője.

A rémhírekre reagálva hozzátette, a Balatonon nincs úszó jégtábla, de az igaz, hogy összefüggő jégréteg még mindig nem borítja, így akad, ahol hullámzik a vize.

Korábban Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel tudatta: tíz ember rekedt egy sodródó jégtáblán a Balatonon. A mentéshez a honvédség segítségét kérték, és összeült egy válságstáb a miniszter vezetésével.

A mentők, a rendőrök és a tűzoltók sem tudták kimenteni őket, ezért a honvédség segítségét kérték. Pápáról már elindult egy helikopter – mondta Bocskai István.

A szóvivő közölte, hogy az Országos Mentőszolgálat délután négy óra körül kereste meg a Magyar Honvédség Műveleti Központját.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezetésével egy válságstáb ült össze, amely azt a döntést hozta, hogy útnak indítanak egy Pápán állomásozó kutató-mentő helikoptert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik