Belföld

Nyereséges az egészségbiztosítás

Pozitív mérleggel zárt az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben, a kiadások és a bevételek különbsége 28,2 milliárd forint volt – mondta el Pálfalvi András, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Közben újabb szervezet ellenzi a reformot.

A 2007. évi tényleges teljesítés a bevételi oldalon 1.676 milliárd, a kiadásin pedig 1.648 milliárd forint volt. A pozitív mérleg elsősorban a járulékbevételek növekedéséből adódott.

Az 1.676 milliárd forint a 2006. évi tényleges bevételt 109,2 milliárd forinttal haladta meg, és 12,8 milliárddal több, mint a 2006. évre tervezett módosított előirányzat.

Ungár Klára főigazgató-helyettes beszámolt arról, hogy a gyógyszergyártói befizetések elmaradtak az előzetes tervekhez képest. Az előirányzat 46 milliárd forintot jelzett, addig a teljesítés 31,3 milliárd forint volt a pénzforgalmi adatok alapján. A gyógyító-megelőző ellátásokra 5 milliárd forinttal többet költöttek az előirányzathoz képest, ezen a költségvetési soron a kiadás “végösszege” 718,7 milliárd forint az előirányzott 713,8 milliárdhoz képest.

Rövidebb ideig betegen

A pénzbeli ellátásokon belül a táppénz esetében 10 milliárd forintos kiadáscsökkenés volt, a 2007-es 107 milliárd forintos előirányzathoz képest 97 milliárd lett a teljesítés. A szakember hozzátette: csökkent a táppénzen töltött napok száma, “rövidebb ideig voltunk betegek, mint 2006-ban és kevesebb, de hatékonyabb gyógyszereket tudtunk venni” – fogalmazott.

A gyógyszertámogatás területén a kiadások 14,3 milliárd forinttal haladták meg a 2007-es előirányzatot. Míg az előirányzat 309,3 milliárd forint volt, a kifizetés 323,6 milliárd volt.

Kevesebb gyógyszer

Az OEP főigazgatója, Székely Tamás egyéb adatokat említve elmondta: tavaly havi egymillió vénnyel kevesebbet váltottak ki, mint egy évvel korábban, és a kiváltott dobozszám is csökkent: 2006-ban átlagosan egy ember egész évben 32 doboz gyógyszert váltott ki, addig tavaly ez a szám 29 doboz/év/főre csökkent.

A főigazgató kérdés kapcsán elmondta: a betegszállításra 4,2 milliárd forint a 2008-ra előirányzott összeg.

A Fidesz elégedetlen

Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője az OEP tájékoztatójára reagálva azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a tb-kasszában megtakarítás van, miközben “az emberek egy része ellátatlanul éveket vár arra, hogy megkapja a fájdalomcsillapító kezelését és szükséges mozgásjavító műtétjét.

Elutasító önkormányzatok

Közben a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöksége is bejelentette: csatlakozik ahhoz az állampolgári kezdeményezéshez, amely felhívja a területileg illetékes országgyűlési képviselő figyelmét arra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését – közölte az önkormányzati szövetség pénteken a távirati irodával.

Közleményükben azt írták: felkérik a települések polgármestereit és önkormányzati képviselőit, hogy testületileg utasítsák el a Sólyom László köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási törvényt.

Kérjék fel!

„Kérjék fel a területileg illetékes országgyűlési képviselőt, hogy támogassa a törvény visszavonására irányuló kezdeményezéseket, és szavazzon nemmel, ha a törvényről ismét dönteni fognak” – olvasható a MÖSZ közleményében.
Sólyom László december 27-én jelentette be, hogy nem ért egyet a törvénnyel, nem írja alá, és nem hirdeti ki. A köztársasági elnök kérte az Országgyűlést, hogy orvosolja a jogalkotási eljárás súlyos hiányosságait, és fontolja meg tartalmi kifogásait is.

Hatvankét közéleti személyiség január 1-jén nyílt levelet tett közzé, amelyben többek között arra kérik a választópolgárokat: „keressék fel képviselőiket és hozzák tudomásukra, hogy a magyar társadalom elutasítja az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését, (…) követeljék, hogy szavazzanak nemmel, ha a törvény ismét napirendre kerül”.Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!