Belföld

Paul Lendvai: Szili Orbán reménysége

Paul Lendvai egy osztrák lapnak írt cikkében kiemeli: Magyarországon az emberek dühösek és depressziósak, rossz a közhangulat. A magyar születésű publicista szerint Szili Katalin lehet a remény.

A magyarországi belpolitikai helyzetről készített látleletet Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent, Öngyilkosság Magyarországon című kommentárjában.

A magyar születésű ausztriai publicista írását azzal a megállapítással vezette be, hogy Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa „beteg emberévé” vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban.

Mély depresszióban

Tekintettel azokra a negatív hatásokra, amelyeket a Gyurcsány-kormánynak az EU és a nemzetközi pénzügyi világ által dicsért takarékossági programja gyakorol az életszínvonalra, a látogató lépten-nyomon érzi az országra telepedő mély depressziót – emelte ki, hozzáfűzve: nem csoda, hogy az ünnepek alatt megjelenő szokásos interjúkból és esszékből is szinte kivétel nélkül a düh, a rossz hangulat, a gyűlölet és a türelmetlenség áradt.

Konrád György elemzésére hivatkozva aláhúzta, hogy az okok egyebek között a politikai elit csődjében, a polgárság hiányában, a gyámkodásra épülő viselkedési formákban és a politikai vezetés infantilis magatartásában kereshetők. Közgazdászok emlékeztetnek: a politikusok téves prioritásokat szabtak meg a demokratikus újjászületést követően, az emberek pedig – részben a nagylelkű költekezési politikának és a különböző kormányok választási ígéreteinek köszönhetően, részben a feketegazdaságból származó, adózatlan jövedelmeknek betudhatóan – messze az ország lehetőségeit meghaladó színvonalon éltek.

Gyurcsányon csattan az ostor

Sokan keserűségüket a változó összetételben 2002 óta kormányzó szocialista-liberális koalícióra, de leginkább a 2004 óta hivatalban lévő Gyurcsány-kormányra zúdítják. Ennek bizonyítékaként említette meg a szerző, hogy felmérések szerint az Orbán Viktor vezette ellenzék kétharmados többséghez jutna a parlamentben, ha most rendeznének választásokat.

Szili lehet a megoldás?

Orbán mindenekelőtt azt szeretné, ha ügyesen irányított népszavazási kampányával maga buktatná meg Gyurcsányt – mutatott rá Lendvai. „Mindazonáltal egyetlen reális remény létezik számára az elveszített hatalom visszahódítására: egy, a szocialista párton belüli Gyurcsány-ellenes felkelés még azelőtt, hogy 2010-ben véget ér a jelenlegi törvényhozási időszak. Legnagyobb reménységének Szili Katalin parlamenti elnök számít” – véli a publicista.

A szerző szerint azonban a „baloldali érzelmű és gyakran homályos nemzeti megfogalmazásokat” hangoztató politikusnő nem pótolhatja Gyurcsányt, aki mindennek ellenére az egyetlen személyiség a baloldali táborban, aki képes fölvenni a versenyt Orbánnal. Szili széles körű népszerűsége ellenére mégiscsak a tisztes középszerűség képviselője – véli Lendvai.

A legkiválóbb közgazdászok, politikusok és írók a kormány radikális reformprogramját tekintik az egyetlen járható útnak a válságból való kitörésre – jegyezte meg végezetül. – A középszerűség puccsa Gyurcsány ellen öngyilkossággal érne fel annak a pártnak a számára, amelyet a megkérdezettek 70 százaléka még mindig korruptnak és hazugnak tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik