Belföld

Paul Lendvai: Szili Orbán reménysége

Paul Lendvai egy osztrák lapnak írt cikkében kiemeli: Magyarországon az emberek dühösek és depressziósak, rossz a közhangulat. A magyar születésű publicista szerint Szili Katalin lehet a remény.

A magyarországi belpolitikai helyzetről készített látleletet Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent, Öngyilkosság Magyarországon című kommentárjában.

A magyar születésű ausztriai publicista írását azzal a megállapítással vezette be, hogy Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa „beteg emberévé” vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban.

Mély depresszióban

Tekintettel azokra a negatív hatásokra, amelyeket a Gyurcsány-kormánynak az EU és a nemzetközi pénzügyi világ által dicsért takarékossági programja gyakorol az életszínvonalra, a látogató lépten-nyomon érzi az országra telepedő mély depressziót – emelte ki, hozzáfűzve: nem csoda, hogy az ünnepek alatt megjelenő szokásos interjúkból és esszékből is szinte kivétel nélkül a düh, a rossz hangulat, a gyűlölet és a türelmetlenség áradt.

Konrád György elemzésére hivatkozva aláhúzta, hogy az okok egyebek között a politikai elit csődjében, a polgárság hiányában, a gyámkodásra épülő viselkedési formákban és a politikai vezetés infantilis magatartásában kereshetők. Közgazdászok emlékeztetnek: a politikusok téves prioritásokat szabtak meg a demokratikus újjászületést követően, az emberek pedig – részben a nagylelkű költekezési politikának és a különböző kormányok választási ígéreteinek köszönhetően, részben a feketegazdaságból származó, adózatlan jövedelmeknek betudhatóan – messze az ország lehetőségeit meghaladó színvonalon éltek.

Gyurcsányon csattan az ostor

Sokan keserűségüket a változó összetételben 2002 óta kormányzó szocialista-liberális koalícióra, de leginkább a 2004 óta hivatalban lévő Gyurcsány-kormányra zúdítják. Ennek bizonyítékaként említette meg a szerző, hogy felmérések szerint az Orbán Viktor vezette ellenzék kétharmados többséghez jutna a parlamentben, ha most rendeznének választásokat.

Szili lehet a megoldás?

Orbán mindenekelőtt azt szeretné, ha ügyesen irányított népszavazási kampányával maga buktatná meg Gyurcsányt – mutatott rá Lendvai. „Mindazonáltal egyetlen reális remény létezik számára az elveszített hatalom visszahódítására: egy, a szocialista párton belüli Gyurcsány-ellenes felkelés még azelőtt, hogy 2010-ben véget ér a jelenlegi törvényhozási időszak. Legnagyobb reménységének Szili Katalin parlamenti elnök számít” – véli a publicista.

A szerző szerint azonban a „baloldali érzelmű és gyakran homályos nemzeti megfogalmazásokat” hangoztató politikusnő nem pótolhatja Gyurcsányt, aki mindennek ellenére az egyetlen személyiség a baloldali táborban, aki képes fölvenni a versenyt Orbánnal. Szili széles körű népszerűsége ellenére mégiscsak a tisztes középszerűség képviselője – véli Lendvai.

A legkiválóbb közgazdászok, politikusok és írók a kormány radikális reformprogramját tekintik az egyetlen járható útnak a válságból való kitörésre – jegyezte meg végezetül. – A középszerűség puccsa Gyurcsány ellen öngyilkossággal érne fel annak a pártnak a számára, amelyet a megkérdezettek 70 százaléka még mindig korruptnak és hazugnak tart.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on April 21, 1999 Denver area residents comfort one another during a candle light vigil at Civic Center Park in Denver, CO, held in honor of the students and one teacher killed at Columbine High School in Littleton, CO on  April 20, 1999, when two former students opened fire on their classmates during a suicide mission. - This year marks the 20th anniversary of the Columbine High School shooting, when two youths aged 17 and 18 armed with guns and home-made bombs killed 12 students and a teacher at Columbine high school in Littleton, Colorado before they both committed suicide. (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.