Belföld

Elhunyt Győriványi Sándor

Életének nyolcvanegyedik évében elhunyt Győriványi Sándor, az Antall-kormány egykori munkaügyi minisztere.

A volt kisgazda politikus december 31-én halt meg – feltehetően szívelégtelenségben – a budapesti Szent János Kórházban, ahová egy héttel korábban szállították be – közölte Győriványi Gábor, a politikus fia. A család azt szeretné, ha temetésén a család mellett korábbi politikustársai és tisztelői is részt vennének. A gyászszertartás január utolsó harmadában, a pesthidegkúti Remetekertvárosban lesz.

Győriványi Sándor 1927. január 31-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarán folytatta, ahonnan 1949-ben politikai tevékenysége miatt kizárták. 1958-ban fejezhette be az egyetemet, ahol magyar-történelem-földrajz szakos tanári diplomát és ugyanebben az évben ipar- és technikatörténetből egyetemi doktori címet szerzett.

Később tanított középiskolában, főiskolán és egyetemen is. A Független Kisgazdapártnak – megszakítással – 1945 óta volt tagja. 1990-ben a kisgazdapárt listáján jutott be a parlamentbe, és országgyűlési képviselő maradt a következő ciklusban is. 1990-től Antall József kormányának tagja, mintegy egy évig munkaügyi minisztere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik