Belföld

Vonatmizéria: a Fidesz és a VEKE is felelőst akar

A Fidesz kormányzati vizsgálatot a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) személyi felelősöket szeretne mihamarabb látni a szerdai, az elővárosi vonatokat érintő káosz kapcsán.

A Fidesz által kezdeményezett vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy kinek az utasítására és kinek a jóváhagyásával törölték előzetes figyelmeztetés nélkül, megmagyarázhatatlan módon a menetrendben szereplő vonatjáratokat, és erről miért nem tájékoztatták megfelelően az utasokat. Magyarország végzetes gyengeségét mutatja, hogy egy ilyen alapvető közszolgáltatás normális, üzemszerű működését is képtelen biztosítani a kormány – írja közleményében az ellenzéki párt.

A VEKE arra kérte Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert, hogy “tegyen rendet az államvasútnál és nevezze meg a felelősöket. Közleményük szerint “nem maradhat következmények nélkül, hogy közel százezer ember közlekedési lehetőségeit nehezítette meg a MÁV indokolatlanul és megmagyarázhatatlan módon az újév első munkanapján”.

“Elfogadhatatlan, hogy a MÁV a menetrendben meghirdetett és az adófizetők pénzéből finanszírozott közszolgáltatást kénye-kedve szerint, egy nappal korábban abbamaradt havazásra hivatkozva nem teljesíti, és erről az utasokat sem tájékoztatja” – olvasható a civil szervezet közleményében.

A VEKE becslése szerint az elővárosi vonatok fele-háromnegyede nem közlekedik szerdán; a közlekedési egyesület úgy véli: a helyzet abszurditását jelzi, hogy december 24-én este több elővárosi járat közlekedett, mint szerdán.

A MÁV korábban közölte, hogy a havazásra tekintettel a Budapest-Piliscsaba, a Budapest-Martonvásár, a Százhalombatta-Budapest, a Budapest-Vác, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Gödöllö-Budapest, a Budapest-Mende, illetve Sülysáp-Budapest, valamint a Monor-Budapest vonalakon a rövidtávú úgynevezett elővárosi vonatok szerdán nem indulnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik