Belföld

Uniós forrásokra hajt az alvilág

Legális vagy legalábbis annak látszó vállalkozásain keresztül uniós forrásokra hajt a hazai alvilág – állítja a Népszabadság pénteki számában megjelent cikkben Ferenczi László vezérőrnagy, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ nyugdíjazott vezetője.

Szinte minden olyan, hosszú távon nyereséggel kecsegtető területen feltűnnek az ismert alvilági alakokhoz és szervezetekhez köthető cégek, befektetői csoportok vagy vállalkozások, amelyekre uniós pénzek is szerezhetők – mondta konkrét befektetési területek említése nélkül a köznyelvben „maffiaellenes központként” emlegetett szervezet december elsején nyugdíjba vonult vezetője.

A tábornok több okot is megnevezett arra, miért pályázik uniós forrásokra az alvilág, amikor köztudott, hogy azokkal egészen szigorú rend szerint kell elszámolni. Egyes csoportok a pénzmosás lehetőségét látják az uniós támogatással megvalósítható beruházásokban. Mások viszont így akarnak végleg szakítani bűnöző múltjukkal, tekintettel arra a hiedelemre, hogy „aki uniós pályázaton nyer, nem lehet akárki”. A maffiaellenes központ minden esetben figyelmezteti a döntéshozókat, ha az uniós támogatásért versengő cégek és konzorciumok közt feltűnnek az ilyen vállalkozások – hangsúlyozta. Ferenczi ehhez azt is hozzátette: a döntéshozók komolyan veszik a központ jelzéseit, így – legalábbis eddig – nem jutott uniós pénzhez olyan bűnszervezet, amely szerepel a központ nyilvántartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik