Belföld

Az ígértnél magasabb lesz a tandíj

A januártól felsőoktatási intézményekbe jelentkező diákok már csak tandíjas képzésre adhatják be a papírokat, ráadásul számos szakon az előzetesen ígértnél sokkal többet kell majd fizetni – értesült a Magyar Nemzet. Van olyan iskola, amelyik 225 ezer forintot kér az eddig ingyenes képzésekért. A felvételi pontszámítás is új.

Januárban finiséhez érkezik a felvételi jelentkezési szezon. A leendő diákok február 15-ig jelentkezhetnek az alapképzésekre, a mesterképzéseknél a határidő március 15. Négy egyetem eltért a tandíj korábban ajánlott 105, illetve 150 ezer forintos éves összegétől, és ennél jóval többet kérnek a diákoktól az eddig ingyenes képzésekért. Annak ellenére, hogy a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tagjai megállapodtak: a tandíj első évében egyikük sem kér többet a hallgatóktól, mint amennyit az oktatási tárca ajánl – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Dráguló képzések

A Budapesti Corvinus Egyetem alapképzésben, az ajánlott évi 105 ezer forint helyett több képzésben is 110 ezer, illetve 157 500 forintot kér leendő hallgatóitól, míg a Károli Gáspár Református Egyetem 112 ezer és 150 ezer forintos képzési összegeket határozott meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 130 ezer forintot kér, a Rendőrtiszti Főiskola 120 ezret – írja a Magyar Nemzet. A Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán 110 ezer forint lesz a tandíj több képzésnél. A mesterképzéseknél is magasabb összeget állapított meg az ajánlott 150 ezer forintnál a Budapesti Corvinus Egyetem, amely több szakon 225 ezer forintot szed majd be hallgatóitól, a Műegyetem pedig 190 ezer forintért kínálja két képzését.

Igaz, a hallgatók közül a legjobban teljesítő 15 százalék mentesül majd a tandíj megfizetése alól. Az oktatási tárca szerint van megoldás a pénzhiányra: Manherz Károly szakállamtitkár bejelentette, dolgoznak a diákhitel rendszerének módosításán. Azt szeretnék, ha az államilag támogatott képzésben is negyvenezer forint lehetne az igényelhető hitel összege.

Sokba kerül a jelentkezés is

A diákok egy jelentkezési lapon korlátlan számú államilag támogatott és költségtérítéses szakot jelölhetnek be, de kötelező köztük jelentkezési sorrendet felállítani. Az eljárás alapdíja kilencezer forint, ezért a pénzért három helyet jelölhetnek meg, ezenfelül minden egyes újabb jelentkezésért 2-2 ezer forintot kell fizetni. Azok az iskolák, amelyek alkalmassági vagy gyakorlati vizsgát tartanak, kérhetnek külön eljárási díjat, legfeljebb négyezer forintot.

Új pontrendszer jön

Januártól új pontszámítási rendszer lép életbe: az eddigi, sokat támadott 120+20 pontos helyett 400+80 pontos felvételi rendszert vezetnek be. A diákokat középiskolai teljesítményük és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján rangsorolják majd. Összesen kétszáz pontot lehet gyűjteni a legjobban sikerült két érettségi tárgy százalékos eredményeiből, és szintén kétszáz pontot az összes érettségi tárgy középiskolai érdemjegyeiből, valamint a matúrán szerzett osztályzatokból. Legfeljebb nyolcvan pluszpontot vesznek figyelembe. Az emelt szintű érettségiért negyven, középfokú nyelvvizsgáért harmincöt, felsőfokúért ötven pluszpont jár. Hiába van azonban valakinek több nyelvvizsgája, ezért legfeljebb ötven pontot kaphat.

A bekerülési küszöb alap- és osztatlan képzésben 160, a felsőfokú szakképzésben 140 pont lesz, ennél kevesebb ponttal sehova sem vehetik fel a jelentkezőt – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik