Belföld

A Fidesz kevesli a panelpénzt

A Fidesz szerint kevés a kormány által 2008-ra biztosított pénz a panelprogram folyatatásához, hiszen csupán 200 ezer forint jut egy otthonra – közölte az ellenzéki párt szakpolitikusa.

A panellakások felújítása nem csak a külső homlokzat megújítását, a nyílászáró-cserét jelenti, hanem a gépészeti rendszer korszerűsítését és a hőszigetelést is. A teljes felújítás lakásonként több mint kétmillió forintba kerülne, így amit a kormány tervez, az csupán részleges korszerűsítés – mondta László Tamás.

Ujhelyi István, az önkormányzati minisztérium államtitkára csütörtökön jelentette be: a jövő évi panelprogramra 10 milliárd forintot biztosít a költségvetés, ami mintegy 50 ezer lakás felújítását teszi lehetővé. A panelprogram keretében jövőre 200 ezer forint jut egy otthonra.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy – ismeretei szerint – a panellakásokban élőknek jelenleg a legnagyobb gondjuk, hogy a távfűtés nem szabályozható, nem mérhető a lakásokon belül, így nem lehet takarékoskodni. Az, hogy épületenként van lehetőség a mérésre, az kevés – közölte reagálva arra, hogy az államtitkár azt mondta: a program keretében a szigetelés, illetve nyílászáró-csere feltétele lesz a fűtésszabályozás, mérés megléte, vagy kialakítása, legalább épületenként.

A fideszes képviselő szerint nem fogadható el az a megoldás sem, hogy a lakóépületek külső környezetének felújítására a továbbiakban a regionális operatív (ROP) programok pályázatai adnak lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik