Belföld

Öt százalékkal emelik a nyugdíjakat

Átlagosan 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőre – jelentette ki Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az 1991 és 1996 között nyugdíjba vonulók további négyszázalékos emelésre számíthatnak.

Ennek fedezete, illetve a megkezdett nyugdíjkorrekciós program folytatása érdekében, az elmúlt évhez képest 8,4 százalékkal több jut a központi költségvetésből nyugellátásra – közölte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Heves Megyei Nyugdíjas Parlament ülésén.

Mintegy 750-760 ezer olyan nyugdíjas, akik 1991 és 1996 között, vagyis a nyugdíjszámítás szempontjából rossz időszakban vonultak nyugalomba, ettől nagyobb mértékű emelésre számíthatnak – tette hozzá a politikus. Közlése szerint ez azt jelenti, hogy korrekció keretében, az 5 százalékon túl további 4 százalékos emelést kapnak. Ugyanakkor 29 évet meghaladó szolgálati viszony esetén, évente félszázaléknyi pluszemelés jár. A miniszter példája szerint, aki 41 éves szolgálati viszonnyal rendelkezik, és a korrekció hatálya alá esik, 15 százalékos nyugdíjemelésben részesül jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik