Belföld

A szombati nagygyűléssel kezdődik a sztrájk

Tiltakozó nagygyűlést szervez a Liga Szakszervezetek a Munkástanácsok Országos Szövetségével december 15-re. A nagygyűlést 11.00 órára tervezik Budapesten az Alkotmány utcában.

A szombati rendezvény célja is a nyugdíjrendszer átalakítását és a társadalombiztosítási reformot ellenző figyelemfelkeltő megmozdulás.

A hétfőn, december 17-én kezdődő – az egészségbiztosítási törvényről való parlamenti szavazás napjára – meghirdetett sztrájk határozatlan idejű lesz, ami azt jelenti, hogy meghatározott időpontban kezdődik, de befejezésének időpontja nincs megjelölve.

Amennyiben az Országgyűlés nem fogadja el az egészségbiztosítási reformtörvényt, a szakszervezetek akkor azonnal visszavonják a sztrájkfelhívást. Ha viszont a honatyák megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor a sztrájkbizottságok összeülnek, és döntenek a folytatásról. Az Országgyűlés hétfői napirendje alapján azonban elképzelhető, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslatról csak a késő esti, esetleg éjjeli órákban szavaznak majd.

Az eddigi közlések szerint üzemkezdettől 13 óráig sztrájkolnak a BKV-nál, a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, négyórás sztrájkot tartanak a LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négyórás sztrájkot hirdetett. Tizenhat Volánnál várhatóan üzemkezdettől reggel kilenc óráig sztrájkolnak a Liga és a Munkástanácsok tagjai. Nem sztrájkol viszont a Volán-társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) december 17-én az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart.

A Liga kezdeményezéséhez nem csatlakozott a másik négy országos szakszervezeti konföderáció, ahogy novemberben sem tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik