Belföld

Lakáshitel trend – egyre népszerűbbek a kombinált lakáshitelek

Az otthonteremtés kapcsán a legtöbb problémát jellemzően a finanszírozási lehetőségek okozzák a lakásvásárlóknak. A témával kapcsolatban Dr. Ákos Tamást, az MKB Bank lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük a banknál elérhető lehetőségekről


Lakáshitel trend – egyre népszerűbbek a kombinált lakáshitelek 1

Egyre kedvezőbb hitelkonstrukciókkal jelennek meg a bankok a lakásfinanszírozás területén. Ön szerint milyen irányú fejlődés várható a lakáshitelek terén a jövőben?
A lakáshitel piacon nagy verseny van, folyamatosan fejlődnek a hitelek, minden bank újabb és újabb konstrukcióval lép elő, folyamatosak a különféle akciók. Véleményem szerint a megtakarítással, befektetési életbiztosítással kombinált hitelek lehetnek jövőben a legközkedveltebb szolgáltatások az ügyfelek körében. Az MKB Bank termékpalettáján megtalálhatók a lakás-takarékpénztárral kombinált és az MKB Biztosító életbiztosítási termékével kombinált lakáshitel termékek is, illetve könnyebbség lehet az ügyfeleknek, hogy már 35 évre is igényelhetnek lakáshitelt bankunknál.

Mekkora önerővel kell az ügyfeleknek rendelkezni az MKB Bankban, ha lakáshitelt szeretnének felvenni?
Általánosságban hozzávetőlegesen 25% önerőt szoktunk kérni lakáshiteleink esetében, azonban több lehetőség is van arra, hogy az önerőt minimalizáljuk, ilyen például, ha kiegészítő ingatlannal rendelkezik ügyfelünk, mert ebben az esetben akár a vételár 100%-a is finanszírozható.

Újdonságnak számítanak a minimális önerő mellett nyújtott hitelek, azonban azon ügyfelek, akik rendelkeznek megtakarítással, általában nem választják ezt a formát, inkább kevesebb hitelt vesznek fel. A piac kezd elmozdulni a minimális önerő irányába, azonban összességében továbbra is a 25-35%-os önerő a jellemző.


Lakáshitel trend – egyre népszerűbbek a kombinált lakáshitelek 2




Igen fontos kérdés a finanszírozás átfutási ideje. Az Önök ügyfelei milyen átfutási időre számíthatnak lakáshiteleik folyósításakor?
Büszkék vagyunk arra, hogy az MKB Bank kiemelten gyorsnak számít a piacon a hiteldöntés meghozatalát illetően, így a folyósítás is nagyon hamar megtörténik. A teljeskörű igénylési dokumentáció rendelkezésre állása esetében, 2 hét alatt is megtörténhet a folyósítás.

Hogyan segítik ügyfeleiket az optimális lakásfinanszírozási konstrukció kiválasztásában, hiszen a kínálat igen nagy?
Az MKB Bankban minden ügyfelünk számára Személyes Pénzügyi tanácsadó áll rendelkezésre. Ez bankunk esetében ez nem pusztán egy reklámfogás, hanem szlogenünket tényleges tartalommal töltjük meg. Ez azt is jelenti, hogy először feltérképezzük az ügyfelek igényét, megismertetjük velük a lehetőségeket és tanácsot is adunk a végleges döntésben. E tanácsadó tevékenységünk nem csupán a hitelekre vonatkozik, hanem a számlavezetésre és a befektetésekre is. Sőt az MKB két új biztosítótársaságának ingatlanvásárláshoz kapcsolódó ingatlan-, és életbiztosítási szolgáltatásaival kapcsolatban szintén ugyanazon pénzügyi tanácsadó nyújt segítséget.

Említette a folyamatos akciókat. Jelenleg milyen akciós lakáshitelt ajánlanak az MKB Bank ügyfeleinek?
Ügyfeleinknek a népszerű, lakás-takarékpénztári megtakarítással kombinált MKB-Fundamenta Lakáshitelt ajánljuk, mely számos előnyt kínál számukra. Így a hitelhez évi maximum 72.000 forintos állami támogatás társulhat, illetve a megtakarítások a hitel törlesztésére fordíthatók. November 30-ig ügyfeleink két kedvező lehetőség közül is választhatnak, azaz vagy nem számítjuk fel a szerződéskötési díjat, sőt, még a közjegyzői díj megfizetését is átvállaljuk utólagos jóváírás formájában vagy az első évben, a svájci frank alapú MKB-Fundamenta Lakáshitelünket kedvező kamatozással igényelhetik. Az említett hitelkonstrukció használt és új lakás vagy ház vásárlására, új lakás vagy ház építésére, a vásárolt vagy meglévő lakás, illetve ház felújítására továbbá lakótelek vásárlására használható fel és svájci frank, euró valamint forint alapon egyaránt elérhető.


További információk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik