Belföld

Kormánynegyed helyett csőgyárat akarnak

Országos népszavazást kezdeményez a Független Kisgazdapárt miskolci szervezete egy helyi stratégiai nagyüzem létrehozásáról. Az erről szóló levelet tíz napja juttatták el az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) - olvasható a keddi Észak-Magyarországban.

A levél írója Tóth József iparpolitológus, miskolci kisgazdák elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: azt szeretnék elérni, hogy a volt diósgyőri Lenin Kohászati Művek és a volt Diósgyőri Gépgyár együttesének helyén egy csőgyártással foglalkozó üzem jöjjön létre. Már neve is van: DAG Rt. Ennek során azt kezdeményezik, hogy az új kormányzati negyedre szánt pénzből, illetve annak egy részéből finanszírozza mindezt a kormány, azzal együtt, hogy a kormányzati negyed 15 éven belül ne alakuljon meg.

Az OVB-hez eljuttatott kezdeményezésben megfogalmazott kérdés: “Akarja-e, hogy az elkövetkező 15 évben ne kerüljön sor új kormányzati negyed építésére, és az így megtakarításra kerülő 140 milliárd forint stratégiai iparvállalat, a volt diósgyőri Lenin Kohászati Művek és a volt Diósgyőri Gépgyár együttesének helyén létesülő Diósgyőri Acél- és Gépgyár Rt. megvalósítására kerüljön felhasználásra?” – írja a lap.

Tóth József azt is elmondta: az első lépés, hogy a kezdeményes nyomán az OVB eldönti, kiírható-e a népszavazás, ha igen, akkor 200 ezer aláírást kell összegyűjteni, amiben főként a vidéki emberek támogatására számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik