Belföld

Rossz a közhangulat, mélyponton az MSZP

Rossz a közérzetünk, szavazni is kevesebben mennénk, a Fidesz pedig továbbra is vezet a mélyponton lévő szocialistákkal szemben. Ha most lennének a választások, csak ez a két párt jutna be a Parlamentbe, pedig a Századvég és a Forsense által megkérdezettek egynegyede szerint Gyurcsány és Orbán is alkalmatlan miniszterelnöknek.

Rossz a lakosság közérzete – derül ki a Századvég és a Forsense közös, október végi kutatásából. A megkérdezettek mindössze öt százaléka gondolja úgy, hogy jól mennek a dolgok az országban, a válaszadók 62 százaléka ugyanakkor közepesnél rosszabbra értékeli a közállapotokat.

A depresszió a Fidesz-szavazók körében gyakoribb, ugyanis az ő közérzetindexük csupán 19 százalékpont, míg a szocialista szimpatizánsok a közepesnek megfelelő 50 ponton állnak. A bizonytalanoknak 29 pontos az indexük.

Inkább romlott

Tíz megkérdezett közül hat véli úgy, hogy az ország gazdasági helyzete romlott az elmúlt évben, míg javulást tizenöt százalék tapasztalt. Az MSZP szavazói az egyetlen olyan nagyobb választói csoport, amelynek mintegy fele észlelt javulást. Ezzel szemben a Fidesz-szavazók közel kilencven százaléka romlásról számolt be.


Rossz a közhangulat, mélyponton az MSZP 1

Kétpárti parlament


Szavazni kevesebben mennének el, mint korábban és a nagypártok támogatottsága is csökkenne. A Fideszre a megkérdezettek 29 százaléka szavazna, a szocialistákra 15 százalékuk. A legnagyobb ellenzéki párt esetében ez azt
jelenti, hogy támogatottsága az elmúlt évben tapasztalt ingadozási sáv alsó határa felé mozdult el, az MSZP esetében ugyanakkor át is lépi azt, tehát az
eddig mért legalacsonyabb támogatottsági szintet mutatja a nagyobbik kormánypárt.

A biztos szavazók körében nem volt különösebb változás, a válaszadók 58 százaléka a Fidesz mellé tenné le a voksát, míg 31 százalékuk ikszelné az MSZP-t. A kis pártok közül az összes megkérdezett négy százaléka szavazna az MDF-re, kettő az SZDSZ-re, míg a többi párt – mint a KDNP vagy a Jobbik – támogatottsága az egy százalékot sem érné el.

Alkalmatlanok

A kormány munkájával a válaszadók kétharmada (65 százalék), az ellenzék tevékenységével 56 százalék elégedetlen. A megkérdezettek 31 százaléka mind a két oldal tevékenységét negatívan értékeli, ami azt jelenti, az általános elégedetlenség erősödik.

Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka tartja alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencnél, akiről csupán 31 százalék mondja, hogy ő a legmegfelelőbb a kormányfői poszt betöltésére. A felmérésben részt vevők mintegy negyede ugyanakkor úgy látja, sem Orbán, sem Gyurcsány nem alkalmas miniszterelnöknek.

Tárki: egyszázalékos SZDSZ

A Tárki közvéleménykutató múlt hét pénteken publikált felmérése hasonló eredményekre jutott: a két nagy párton kívül egyik párt sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. Mérésük szerint az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 1 százalék, az MDF-é 2 százalék, míg a Fideszre az összes választó 33 százaléka, az MSZP-re 15 százalék voksolna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik